Síndria
La síndria és la fruita amb més contingut d’aigua, gairebé un 95% del seu pes és aigua. Els seus orígens es remunten a l’antic Egipte farà uns 5.000 anys, però a poc a poc es va anar expandint fins que els àrabs la van introduir a la península.
-
Gràcies al seu alt contingut en aigua, la síndria és un dels aliments més hidratants que hi ha. Un parell de talls de síndria poden arribar a equivaler a un got d’aigua. És rica en vitamines i minerals, i això fa que ajudi en una sèrie de processos metabòlics:
• Manteniment de la pell.
• Creixement i manteniment de l’estructura òssia.
• Regulació del sistema nerviós central.A més a més, té efectes diürètics i depuratius, ajuda a prevenir problemes cardíacs, etc.
-
Principalment s’ha utilitzat com un component de les postres, però, des de fa uns quants anys s’ha incrementat el seu ús en plats més de caire “salats”, com per exemple, a la planxa o en amanides.
-
A banda de tota mena de gaspatxos estiuencs combinada amb tomàquet, maduixes, meló, remolatxa, altres verdures, i aromatitzats amb menta o altres herbes com l'alfàbrega, podem fer una conserva amb la pell (millor amb restes de carn) deixant-la reposar coberta amb una barreja d’aigua amb sal tota la nit. L’endemà es barreja amb aigua, vinagre de sidra, sucre, un bastonet de canyella, una culleradeta de llavors de mostassa i 2 claus, si se'n té. Tapar i bullir uns 30’, destapar i deixar reduir 5-10’ fins que la pell es torni transparent.
També podem fer pell de síndria confitada per afegir-la a un pa de pessic, plum-cake, tortell de Reis, o a altres especialitats. Com a curiositat, podem preparar la part verda de la pell de síndria tallada ben fina i fregida com a xips.