Menjadors més sans i sostenibles
El projecte “Menjadors escolars més sans i sostenibles”, en el qual ja participen 42 escoles de primària de Barcelona, s’ha desenvolupat conjuntament amb l’Agència de Salut Pública de Barcelona i el Consorci d'Educació de Barcelona. La iniciativa té per objectiu fer més sostenibles i saludables les dietes escolars i millorar la salut dels nens i nenes, al mateix temps que es dona suport a les economies locals i es combat l’emergència climàtica. Per a dur a terme aquest objectiu, s’impulsa una transformació en els menús escolars que consisteix a augmentar el consum de verdura fresca i proteïna vegetal, fomentar l’ús de l’oli d’oliva i reduir el consum de proteïna animal. A més, es comencen a incloure productes de proximitat i de temporada.
Per aquest projecte també es compta amb la col.laboració de la fundació Gasol, complementant alguns cursos de formació al monitoratge i les famílies, i amb l'organització d'un esdeveniment a fi de curs amb totes les escoles participants en el programa.
En aquest sentit, les 102 escoles bressol amb 8.500 menús diaris ja són un referent: del 3% de producte ecològic amb què treballaven al 2008, han passat a un 95% l’any 2021. També es va incorporar posteriorment i de manera pionera el tema de la proximitat i el circuit curt, afrontant les dificultats jurídiques de les normatives europees que no deixen diferenciar per origen en la compra pública.
Per poder aconseguir els objectius mencionats, la formació transversal hi té un paper clau i es treballa impulsant l’acompanyament en tots els àmbits. Aquest canvi en les dietes comporta un canvi cultural, un canvi d’hàbits de consum, i un canvi culinari i gastronòmic. Per això, és necessària la formació dels diferents actors que hi estan implicats, com per exemple el professorat, la pagesia ecològica i de proximitat, les empreses de servei d’àpats (catering) o el monitoratge. Finalment, també és necessari fer un acompanyament de les famílies, a les quals cal explicar raonadament per què són urgents i necessàries mesures com la reducció del consum de proteïna animal en un context d’emergència climàtica.