Cuidem el planeta
La sostenibilitat del sistema alimentari és un dels reptes centrals que hem de canviar en el nostre món si volem lluitar i mitigar l’emergència climàtica, ecològica i sanitària.
El sistema agroalimentari en la seva totalitat és responsable d’entre el 21 i el 37% de les emissions globals amb efecte d’hivernacle i, a més, es preveu que aquest percentatge augmenti en les properes dècades. Això vol dir que per combatre l’emergència climàtica és imprescindible transformar el sistema alimentari dominant i les nostres dietes. De fet, cal tendir a adoptar una dieta de salut planetària, que té cura de la salut de les persones i del planeta a la vegada.
L’impacte d’aquest sistema alimentari sobre el planeta no es limita només a la crisi climàtica, sinó que està fortament vinculat a la degradació de les terres agrícoles, la contaminació de les aigües, la sobreexplotació de les pesqueries i l’extinció massiva d’espècies, incloent-hi la pèrdua del 75% de la biodiversitat cultivada i el 80% de la desforestació.
Per si no fos prou, gran part dels aliments són pobres en nutrients, contenen residus químics i es troben embolcallats amb plàstics que sovint també acaben contaminant sòls i aigües.
L’alimentació sostenible, més clau que mai en temps de riscos globals
La covid-19 ens ha deixat molts aprenentatges. La pèrdua d’hàbitats provocada principalment per l’agricultura i la ramaderia industrials està generant les condicions idònies perquè els virus es propaguin i augmentin les malalties zoonòtiques. I les restriccions de mobilitat han qüestionat les cadenes de subministrament d’aliments a escala global, visibilitzant la importància central que tenen les persones que treballen a la cadena alimentària en la nostra societat.