Enfortim les economies locals
L’alimentació sostenible consisteix a alimentar tota la població de manera que beneficiï les persones, els territoris, el planeta. Cal produir, transformar, vendre, comprar i consumir aliments creant salut, prosperitat, justícia social, cuidant, conservant i regenerant recursos i ecosistemes: a la fi, salvaguardant que les generacions futures puguin alimentar-se també de manera saludable i sostenible.
L’any de Barcelona com a Capital de l’Alimentació Sostenible també ha servit per impulsar l’economia verda en el comerç de proximitat: els nostres mercats, les nostres botigues de barri, la pagesia i l’elaboració, la restauració...
A través de la producció, elaboració, distribució, venda i consum d’aliments justos, sans i sostenibles es genera una oportunitat de benefici econòmic per als agents vehiculadors de l’alimentació sostenible, sobretot per a la pagesia local i ecològica, el sector de la restauració sostenible o els mercats i el petit comerç.
Aquests agents, que amb les seves pràctiques agràries i comercials reforcen l’equilibri territorial, tenen l’oportunitat de visibilitzar, regenerar i celebrar els lligams d’interconnexió i interdependència entre el camp i les ciutats.
Barcelona va al mercat!
Anar a comprar al mercat és sinònim de sostenibilitat social, mediambiental i cultural: els mercats de Barcelona treballen en benefici de la qualitat de vida dels ciutadans, tot impulsant una dieta sana i equilibrada i fomentant l’economia verda a favor del producte de proximitat.
A més, els mercats barcelonins no només proporcionen una experiència saludable i de convivència a la ciutadania, sinó que també esdevenen motors dels barris en liderar-ne el comerç. Són una peça clau en el desenvolupament econòmic i la creació d’ocupació a cada barri.
Barcelona compra a prop!
El comerç de proximitat, juntament amb els mercats municipals, omplen de vida els nostres barris. Amb el pas dels anys, Barcelona ha anat consolidant un model comercial basat en els valors de la proximitat, la responsabilitat i la sostenibilitat. Invertir, confiar i consumir en aquest comerç és construir una ciutat més amable, sostenible i amb més capacitat de resiliència davant de l’emergència climàtica. Hi apostem?
Barcelona gaudeix de la restauració local!
Barcelona té un sector de la restauració potent, de qualitat, sostenible i compromès amb l’entorn, que inclou 9.300 bars i restaurants i 5.500 llicències de terrasses ordinàries.
És un sector que de fa anys aposta per la promoció del producte ecològic i de proximitat, i que amb el seu servei contribueix a crear uns barris més dinàmics, segurs i atractius. A través de l’oferta gastronòmica de la ciutat, podràs emocionar-te, compartir moments amb els éssers estimats i recórrer les cultures que han trobat en Barcelona l’indret idoni per arrelar, créixer i brotar amb força. Anem a menjar alguna cosa? O vols tastar el Menú de les Estacions?
Barcelona reconnecta la producció i el consum sostenible
Els darrers cinquanta anys, la superfície urbanitzada de la província de Barcelona ha crescut un 330% i la superfície de conreu s’ha reduït en un 40%. Només entre el 1990 i el 2012, la regió metropolitana de Barcelona ha perdut entre un 30% i un 50% de superfície agrícola.
Per fer que l’alimentació de Barcelona sigui més sostenible, cal visibilitzar i reconèixer el treball de totes aquelles persones que fan possible alimentar-nos bé. Cal establir connexions amb el món rural, a través del consum d’aliments.
La regió metropolitana de Barcelona té molt per oferir: a escala territorial comprèn el Barcelonès, el Baix Llobregat, el Maresme, el Garraf, l’Alt Penedès, el Vallès Oriental i el Vallès Occidental, una suma de 164 municipis, més de cinc milions d’habitants i uns territoris tradicionalment arrelats a la pagesia que cal repensar en clau sostenible per tenir accés a aliments ecològics, de temporada, de proximitat i saludables.
Parcs agraris metropolitans
La regió metropolitana de Barcelona és encara font d’agroecologia al nostre territori. A continuació et detallem els parcs agraris i espais rurals metropolitans en actiu:
Més informació
- Organització de Naciones Unides per a l’alimentació i l’agricultura - FAO
- Centre Mundial per a una Alimentació Urbana Sostenible - CEMAS
- IPES-FOOD
- Resum executiu- Els impactes econòmics, ambientals i socials en la gestió dels …
- Informe- Els impactes econòmics, ambientals i socials en la gestió dels menjado…