Què pots fer tu?
La transformació cap a un model alimentari més sa, just i sostenible és cosa de tots i totes!
-
- Si vols alimentar-te seguint criteris d’alimentació sostenible i repercutint positivament sobre el territori et proposem una guia d’espais i comerços que ja estan treballant per posar en marxa el model alimentari del futur.
- L’Ajuntament de Barcelona juntament amb el Pla Estratègic Metropolità de Barcelona (PEMB) han impulsat un procés per elaborar una Estratègia d’Alimentació Sostenible 2030 perquè sigui el full de ruta compartit que cal seguir en matèria de polítiques alimentàries a la ciutat. Aviat començarà un procés participatiu en què es convidarà tota la ciutadania a fer aportacions per dibuixar conjuntament el camí que s'ha de seguir durant els 8 anys vinents. Suma-t’hi!
- Si estàs vinculat/da a un projecte, entitat o empresa que treballa per transformar el sistema alimentari desde l’agroecologia i la sobirania alimentària, Agròpolis pot ser el teu espai, informa’t i participa-hi!
- Si vius a la ciutat i t’interessa l’agricultura urbana, et proposem un seguit d’activitats, formacions i iniciatives promogudes per diferents entitats de la ciutat que busquen promoure aquesta pràctica saludable, social i comunitària. Informa-te’n aquí.
-
- Terra Pagesa - Centre d’Intercanvi Alimentari de Proximitat (CIAP) és un projecte liderat per Unió de Pagesos amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona. Es tracta d’un centre logístic i comercial per facilitar la distribució de productes de proximitat entre la pagesia i els petits comerços i mercats municipals. Aquest centre innovador facilita aquesta connexió comercial sense la necessitat de presencialitat per part de les persones productores —un dels principals obstacles per a la majoria d’aquestes—, mitjançant una plataforma en línia, i també promou facilitats logístiques i de transport per a les persones productores usuàries. En aquest enllaç trobaràs més informació sobre el projecte i podràs posar-t’hi en contacte.
- Comerç Verd és un programa destinat a fomentar l’oferta d’aliments de proximitat, ecològics i de venda directa de les persones productores entre els paradistes dels mercats municipals de Barcelona. Per aquest motiu, s'han establert criteris per senyalitzar les parades i els productes que tinguin un percentatge determinat consensuat amb tots els agents de tres classes de productes: locals o de llotja; ecològics; o procedents directament de la persona productora o de pagès. Comerç Verd té l'objectiu de facilitar l’accés a una alimentació sostenible a tota la ciutadania i alhora donar un valor afegit als mercats municipals. També treballar amb els comerciants dels mercats perquè siguin prescriptors de productes alimentaris sostenibles entre la ciutadania. Informa’t sobre el projecte fent clic aquí.
-
- Si ets un restaurant o una botiga d’aliments i tens interès a comercialitzar producte ecològic pots abastir-te al Biomarket, el mercat majorista més gran d’Espanya i del sud d’Europa situat a Mercabarna. Informa-te’n a la seva pàgina web.
- Si ets paradista d’un mercat municipal de la ciutat pots adherir-te al projecte Comerç Verd, un programa destinat a fomentar l’oferta d’aliments de proximitat, ecològics i de venda directa de les persones productores entre els paradistes dels mercats municipals de Barcelona. Informa’t sobre el projecte fent clic aquí.
- Si formes part del sector de la restauració, dona una ullada a les receptes del Menú de les Estacions, un projecte desenvolupat en el marc de la Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible per introduir aliments sostenibles en els menús i les cartes dels restaurants. Receptes originals i amb impacte socioambiental positiu! Adhereix-te a entitats que treballen per implementar l’alimentació sostenible en el sector de la restauració com Slow Food, Barcelona Restaurants Sostenibles, etcètera.
-
- Per dur a terme la transformació del sistema alimentari és imprescindible impulsar un canvi cultural de gran abast, i sobretot incidir en l’educació alimentària de les generacions vinents. Amb aquest propòsit s’han engegat projectes i recursos per introduir l’alimentació sostenible als currículums dels centres educatius. Dona un cop d’ull a les propostes que posem a la teva disposició i anima’t a formar part del canvi!
- Menjadors més sans i sostenibles és un projecte promogut conjuntament amb l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) que promou una alimentació més saludable i sostenible propostant menús escolars amb més proteïna d’origen vegetal i amb productes de proximitat i de temporada. Si vols millorar l’alimentació a l’escola, informa’t sobre com fer-ho en aquest enllaç.
- En el marc de la Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible es va dur a terme la iniciativa “Ara, aquí les escoles per l’alimentació sostenible” en la qual molts infants i joves van participar en el debat alimentari d’una manera lúdica i creativa. Dona un cop d'ull a les seves aportacions i inspira’t!
- Pots contactar amb col.lectius que et poden ajudar a fer la transició del teu menjador col.lectiu cap a un model més sa i sostenible: XAMEC, Associació de Menjadors Ecològics, etcètera.
-
D' uns anys ençà, l’Ajuntament de Barcelona promou la compra pública sostenible. D’una banda, la introducció de criteris ambientals en la contractació pública municipal és un dels instruments clau per impulsar processos de millora contínua per augmentar l’eficiència en el consum de recursos naturals i econòmics i reduir l’impacte ambiental associat a l’activitat municipal. L’Ajuntament de Barcelona, en el marc del Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat 2012-2022 treballa fermament per introduir criteris de sostenibilitat en l’activitat i la gestió del consistori. En aquest sentit, ha desenvolupat el programa Ajuntament + Sostenible.
Consulta els criteris d'alimentació sostenible inclosos en la contractació pública municipal.