Instrucció de compra pública alimentària
La Instrucció de compra pública alimentària, promoguda en col·laboració amb la Direcció de Contractació, l’Àrea d’Ecologia Urbana i altres agents municipals, serà un instrument amb un caràcter pioner que servirà per orientar de manera transversal i integral tota la compra pública alimentària de l'Ajuntament de Barcelona. En aquesta actualització, entre d’altres novetats de caire ambiental, s’han introduït nous criteris per afavorir la presència d’aliments de proximitat i de temporada, sempre respectant el marc normatiu europeu de compliment obligat, en coherència amb la capacitat productiva del territori i que serveix per fer-li front a l’emergència climàtica. Els criteris que incorpora de manera transversal són els següents:
- Augment dels aliments proteics vegetals i reducció de la proteïna animal
- Reducció dels sucres afegits i productes ultraprocessats
- Consolidació i ampliació de l’oferta d’aliments procedents d'agricultura ecològica (AE)
- Consolidació i ampliació de l’oferta d’aliments de temporada i frescos
- Incorporació de l’oferta d’aliments de circuit curt
- Incorporació de l’oferta d’aliments de qualitat diferenciada
- Consolidar la presència d’ aliments bàsics i manufacturats de comerç just
- Augment de la qualitat ambiental de la flota de vehicles
- Reducció d’emissions de CO2 associades al transport
- Reducció del malbaratament alimentari
- Impuls a la Formació dels agents implicats en l’aplicació dels criteris de salut i sostenibilitat: personal de menjador, persones usuàries…
- Incorporació de centres especials de treball, centres d’inserció, i economia social i solidària (subcontractació)