Comerç verd
Comerç Verd és un programa destinat a fomentar l’oferta d’aliments de proximitat, ecològics i de venda directa de les persones productores entre els paradistes dels mercats municipals de Barcelona. Per aquest motiu, el projecte està organitzat conjuntament amb l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona i la Federació de Mercats Municipals de Barcelona. Amb ells s'han establert criteris per senyalitzar aquelles parades i productes que tinguin un percentatge determinat consensuat amb tots els agents de tres tipus de productes: locals o de llotja; ecològics; o procedents directament de la persona productors o de pagès. Comerç Verd té per objectiu facilitar l’accés a una alimentació sostenible a tota la ciutadania i al mateix temps donar un valor afegit als mercats municipals. També treballar amb els comerciants dels mercats perquè siguin prescriptors de productes alimentaris sostenibles entre la ciutadania.
Es va iniciar l’any 2021 amb una prova pilot a sis mercats municipals (Concepció, Llibertat, Sarrià, Ninot, Sants i Horta) i actualment ja s'ha fet extensible a tots els mercats alimentaris de la ciutat. De moment s'hi han adherit 619 establiments dels 1.105 susceptibles de formar-ne part. Els mercats amb més presència de Comerç Verd o Racons de Comerç Verd són els de Sarrià, Bon Pastor, Les Corts, Sant Andreu, Sants i Horta. Per sectors, els establiments que més s’hi han sumat al projecte són els de productes càrnics, les peixateries i les fruiteries
Es seguirà treballant per sumar més incorporacions en els pròxims mesos, i estimular millores en els comerciants respecte a la quantitat d’aquests productes que ofereixen, a través d’incentius, afavorir mecanismes d'abastiment, formacions, campanyes de comunicació i assegurant un bon mecanisme de verificació i control.