Alimentem-nos bé
L’alimentació és un procés bàsic i transversal a tots els àmbits de la nostra vida. A més d’una necessitat biològica i un dret fonamental, és un àmbit econòmic importantíssim, representa una font diària de gaudi i plaer, i és motiu de celebracions ritualitzades i de trobades quotidianes a totes les cultures. A més, és un element que apuntala i reprodueix desigualtats socials, locals i globals. Per tot això, i com també ho han demostrat diversos episodis històrics, l’alimentació concentra un gran potencial per catalitzar profundes transformacions socials.
Els aliments que mengem tenen un impacte en el nostre benestar, la nostra salut i el nostre planeta. Sabies que sis de cada deu malalties tenen relació amb l’alimentació? O que la producció d’aliments és responsable d’entre un quart i un terç de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle? O que incrementar la quantitat d’aliments d’origen vegetal a la teva dieta és una de les accions individuals més potents per combatre l’emergència climàtica?
Per tal de millorar la salut humana i la sostenibilitat ecològica del planeta, cal avançar cap a una alimentació sostenible. Això es pot aconseguir si dupliquem en les properes dècades el consum d’aliments saludables i sostenibles com ara fruites, verdures, llegums, fruita seca i llavors, prioritzant-ne la producció ecològica i local. També cal reduir significativament els consums de sucres afegits i greixos saturats, així com la proteïna animal —especialment la carn vermella—, alhora que prioritzem la carn que prové de ramaderia ecològica i extensiva.
La transició cap a una alimentació sostenible i saludable passa també per conèixer l’origen dels aliments que consumim i com s’han produït. Per això, el consum d’aliments que hagin estat produïts amb menys agrotòxics i redueixin la distància entre la producció i la persona consumidora són factors fonamentals. Sempre que es pugui, cal prioritzar la producció agroecològica, de proximitat, amb productes frescos i de temporada, i comprar en mercats municipals, comerç de proximitat, cooperatives de consum, o mercats de pagès.
Dret a una alimentació sostenible
És essencial garantir el dret humà a una alimentació adequada a escala global i lluitar contra la inseguretat i la pobresa alimentària. Barcelona està treballant el dret a l’alimentació sobretot en el marc de la Xarxa pel Dret a una Alimentació Adequada i el programa Alimenta que ha engegat l’Àrea de Drets Socials de l’Ajuntament de Barcelona, com a paraigua de les iniciatives existents en aquest moment a la ciutat en aquesta direcció. Què és el que estem treballant?
Assegurar l’accés a aliments de qualitat, cobrint necessitats calòriques i nutricionals. Així, en dissenyar iniciatives alimentàries, en la mesura del possible, cal incloure aliments frescos, de temporada, de proximitat, ecològics i agroecològics.
Al voltant del 13% dels infants de 8 i 9 anys pateix obesitat. La prevalença és més alta en escoles de barris desafavorits i en districtes amb indicadors socioeconòmics per sota de la mitjana de la ciutat. Igualment, l’obesitat infantil també és més freqüent entre els infants que mengen sols i no mengen a l’escola, o bé entre els que mengen davant de les pantalles. Els menjadors escolars sostenibles de Barcelona són un exemple clar de com assegurar i democratitzar l’alimentació sostenible a la infància, superant les diferències socioeconòmiques.
Donar suport a projectes comunitaris basats en la igualtat i la reciprocitat, on no es diferenciï per situació socioeconòmica. Parlem d’iniciatives comunitàries com ara menjadors, cuines, comerços o cooperatives de consum que sorgeixen de l’experiència de les persones en situació de vulnerabilitat, i on elles són les protagonistes i participen en la presa de decisions.
Oferir suport a entitats que donen resposta immediata i urgent a les situacions on manca l’accés als aliments mitjançant la distribució d’excedents i donacions d’aliments a grups vulnerables.
Fomentar, a la vegada, la inclusió, l’autonomia personal i social, afavorint que les persones puguin escollir quins aliments compren i on. Per això cal anar avançant cap a un model basat més en la garantia de rendes i deixant les iniciatives d’ajut alimentari per a situacions que estrictament ho requereixin. És important evitar resoldre el repte de la pobresa alimentària exclusivament mitjançant donacions d’excedents i aliments que anaven a ser malbaratats: les restes d’un sistema ineficient han de ser gestionades per tothom, no simplement redirigides als grups més vulnerables.
Consells d’alimentació sostenible
Què pots fer tu, la teva escola o la teva organització per gaudir d’una alimentació més sostenible?
El test de l’alimentació sostenible
És saludable el que menjo? Qui ha fet el que estic menjant? Quanta carn he de menjar a la setmana? Quantes bosses de residus de plàstic alimentari llenço a la setmana? Fes el test de l’alimentació sostenible i aprèn que la manera com menges pot canviar el món!
On es poden trobar aliments sostenibles
Mercats municipals, comerços del barri, restaurants sostenibles, cooperatives de consum, mercats de pagès…
El Menú de les Estacions
Des de l’Ajuntament de Barcelona i gràcies a un equip de diversos professionals relacionats amb el món de l’alimentació, la restauració i el disseny, entre d’altres, s’ha creat el Menú de les Estacions: un seguit de propostes gastronòmiques que incorporen alguns principis de l’alimentació sostenible i que inclouen indicadors i tècniques culinàries que serveixen de guia als restaurants per elaborar un menú sostenible, saludable i ajustat a cada temporada.