Consells per a organitzacions
El sector privat, i en particular les pimes, són un dels actors clau per avançar cap a una alimentació saludable i sostenible, ja que representen el 70% de l’ocupació a l’Estat espanyol. Les bones pràctiques empresarials i d’altres organitzacions poden servir de referència i d’inspiració per una societat cada cop més conscienciada i compromesa amb un canvi estructural de la cultura alimentària i amb una producció ecològica i de proximitat.
Què poden fer aquestes organitzacions per incorporar l’alimentació sostenible en el dia a dia?
Formar i informar
-
Impartir formació sobre hàbits alimentaris saludables com a complement a la formació en salut laboral.
-
Incorporar hàbits sostenibles
-
Impulsar una restauració col·lectiva basada en l’alimentació sostenible per assegurar el dret a una alimentació sostenible, de temporada, de proximitat, ecològica procedent de l’agricultura, la ramaderia i la pesca sostenible en tots els aliments que s’ofereixen en l’entorn laboral.
Impulsar dietes saludables, fugint dels productes ultraprocessats.
-
Promoure la diversitat alimentària a les taules i els productes alimentaris que s’ofereixen en l’espai laboral.
Promoure la compra col·lectiva de cistells d’aliments ecològics i de proximitat per part de les persones treballadores.
-
Organitzar activitats de construcció d’equips (team building) al voltant de l’alimentació: fer-se càrrec d’un hort comunitari o fer àpats de preparació col·lectiva a l’office.
Habilitar un hort comunitari a l’espai laboral (jardí, terrat, terrasses) o apadrinar un petit espai agrari.
-
Les organitzacions com a referent d’alimentació saludable
-
Substituir les màquines de venda automàtica (vending) per fonts d’aigua, que estigui disponible, i ben distribuïda, i garantir la disponibilitat de fruita fresca, ecològica i de proximitat i altres aliments saludables. S’han d’evitar les begudes alcohòliques i les begudes ensucrades.
-
-
Comprar directament a productores locals i mitjançant circuits curts, per contribuir a reconnectar les persones consumidores amb l’origen dels seus aliments i reduir el quilometratge i, per tant, la petjada ecològica.
-
Per promoure un sistema comercial basat en el diàleg, la transparència i el respecte, que busca més equitat en el comerç internacional parant atenció als criteris socials i mediambientals.
-
Contractar càterings i empreses de màquines de vending amb valor social i mediambiental que tinguin cura dels productes, per tal que serveixin aliments saludables i, si pot ser, de proximitat, ecològics i de temporada.
-
Promovent relacions laborals més justes, per exemple, donant suport a campanyes que lluiten per l’establiment de salaris dignes.
Donant suport a iniciatives de l’economia social i solidària, que es basa en la creació d’un sistema econòmic que té en compte les persones, el medi ambient i els territoris que funcionen sota criteris democràtics, horitzontals, de transparència, equitat i participació.
Reduir el malbaratament
-
Distribuir kits zero waste entre els treballadors i les treballadores: cantimplores metàl·liques, tàpers de vidre, embolcalls reutilitzables (boc’n rolls), bosses d’aperitius...
-
En cantines, menjadors i cafeteries de l’entorn laboral, reduir al màxim possible l’ús d’envasos no reciclables fomentant la vaixella rentable i l’ús de cantimplores i tasses reciclables per endur-se.
En el cas que no es puguin reduir a zero, cal substituir els envasos amb més impacte ambiental per d’altres més benignes, com la substitució de safates de propilè per cartró reciclat.
-
Organitzar amb altres organitzacions i els establiments de restauració de l’entorn un sistema d’utilització de carmanyoles per emportar-se els menús o aprofitar excedents.
-
Cal oferir a les persones treballadores la possibilitat, si és possible mitjançant el seu propi envàs o oferint un envàs de poc impacte mediambiental o reciclable, la possibilitat d’endur-se el menjar sobrer dels àpats fets a la feina.
En cantines, restaurants i cafeteries d’empresa així com en congressos o jornades, és important conservar els aliments que sobrin en condicions idònies i, si és possible, contactar amb alguna entitat social que pugui recollir o aprofitar el menjar sobrer: podeu contactar amb el Banc d’Aliments, menjadors socials o rebosts solidaris de la vostra zona.