Què és l'alimentació sostenible?
L’alimentació sostenible consisteix a alimentar tota la població d’una manera que beneficiï les persones, el planeta i els territoris. Per aconseguir-ho, cal produir, transformar, vendre, comprar i consumir aliments creant prosperitat, promovent la justícia social, cuidant, conservant i regenerant els nostres recursos i ecosistemes, així com salvaguardant la capacitat de les generacions futures d’alimentar-se també de manera sostenible.
L’alimentació sostenible és:
Bona per a les persones perquè garanteix que tothom tingui accés a la informació, la formació i els recursos necessaris per produir, preparar, comprar i gaudir d’aliments segurs, saludables, de qualitat i saborosos que ens permetin portar una vida plena. Per a això, l’alimentació sostenible és sensible a les necessitats de les persones més vulnerables, en termes econòmics i també en termes socials, com ara menors i persones soles, dependents i migrants.
Bona per als territoris perquè promou economies locals diversificades i pròsperes que distribueixen els beneficis equitativament i són capaces de respondre a les adversitats. Per tant, garanteix el benestar de les persones treballadores en el sistema alimentari, tant en l’àmbit local com en altres llocs. L’alimentació sostenible destaca les dietes i els coneixements tradicionals i, al mateix temps, reconeix i celebra la diversitat de cultures que enriqueixen el nostre territori. Alhora, genera relacions positives entre el medi urbà i el rural, i també entre el sud i el nord globals, basades en el respecte dels cicles ecològics, establint vincles més justos entre territoris i impulsant models de ciutat més resilients i solidaris.
Bona per al planeta perquè els aliments es produeixen, transformen, distribueixen, venen, compren i eliminen de manera que conserven i regeneren els nostres recursos limitats, com l’aigua o el sòl, i també els nostres ecosistemes. L’alimentació sostenible contribueix a frenar la crisi climàtica, garanteix el benestar dels animals (ramaderia i fauna salvatge) i preserva i fomenta la biodiversitat del planeta.
Per posar en pràctica aquesta definició d’alimentació sostenible cal que s’emprenguin les accions de les nou dimensions següents:
- Garantir el dret a l’alimentació sostenible.
- Optar per productes de proximitat, de temporada i respectuosos amb el medi ambient, com els productes agroecològics, ecològics i de pesca sostenible.
- Impulsar l’adopció de dietes saludables per a les persones i el planeta basades en aliments frescos i evitar els productes ultraprocessats.
- Promoure un menor i millor consum de carn i productes derivats.
- Reduir el malbaratament d’aliments i els envasos.
- Fomentar relacions justes en la cadena agroalimentària.
- Cultivar la diversitat al nostre camp, la nostra taula i els nostres barris.
- Crear entorns alimentaris sostenibles i empoderadors.
- Transformar el sistema alimentari amb totes i per a totes les persones.
Aquestes nou àrees d’actuació no són estanques, ja que per caminar cap a una alimentació sostenible, cal treballar de manera integral o sistèmica. La transformació de la nostra alimentació no només pretén fomentar canvis individuals en la dieta, sinó també propiciar les condicions en els diferents sectors (econòmic, sanitari, ambiental, social i polític), activitats (producció, transformació, distribució, càtering, venda, consum i eliminació) i nivells d’actuació (individual, comunitari, local, regional, nacional i internacional) que permetin transformar aquest sistema complex sense abandonar ningú pel camí.