Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible 2021
L’any 2021, Barcelona ha estat la capital mundial de l’alimentació sostenible. En aquest context i amb la col·laboració de la pagesia, les associacions, les empreses, el món científic i les administracions locals, s’han promogut més de 90 projectes i més de 200 activitats relacionades amb l’alimentació sostenible.
Destaquen la celebració de la primera Setmana Ciutadana de l’Alimentació Sostenible que ha ofert nombroses activitats educatives i culturals per a tota la ciutadania i l’organització del VII Fòrum Global del Pacte de Política Urbana Alimentària de Milà que ha acollit la participació de desenes de ciutats, administracions i organismes internacionals. Amb la complicitat del sector de la restauració i les escoles d’hoteleria, s’ha incorporat el paradigma de l’alimentació sostenible en el marc del Gastronomic Forum i s’ha desenvolupat la proposta del Menú de les Estacions per fomentar una cuina amb producte ecològic, de temporada i de proximitat.
Els infants i les escoles també han estat protagonistes de l’any de la capitalitat, participant en projectes innovadors com el programa de Menjadors Més Sans i Sostenibles o el projecte Ara, aquí les escoles que han permès fomentar una alimentació més sana, justa i sostenible en l’àmbit escolar.
Els comerços són un dels principals facilitadors de canvi del model de consum alimentari a la ciutat, i per això s’ha posat en marxa el projecte de Comerços Verds als mercats municipals i s’ha inaugurat el Biomarket, el mercat majorista ecològic més gran d’Europa.
Finalment, la capitalitat ha permès repensar el sistema d’ajuda alimentària municipal mitjançant el programa Alimenta i introduir mesures pioneres a la compra pública i la publicitat alimentàries.
En definitiva, la iniciativa Barcelona Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible ha servit per ajudar a impulsar la transformació alimentària de la ciutat. Però encara queda molt camí per fer. El 2022 dóna continuïtat a molts projectes i, en particular, a l’elaboració de l’Estratègia d’Alimentació Sostenible de Ciutat 2030. Una estratègia que hem de construir entre totes les persones, associacions, entitats, empreses i administracions implicades en aquesta transformació.