Polítiques alimentàries urbanes
Qui som?
La Secció de Polítiques Alimentàries Urbanes i Consum Responsable està inclosa dins la Direcció de Serveis d'Economia Social i Solidària i Alimentació Sostenible de l’Ajuntament de Barcelona i està dirigida pel comissionat d’Economia Social i Solidària, Desenvolupament Local i Política Alimentària.
Si vols saber tot el que es pot fer des de les ciutats, dona una ullada a “Alimentació sostenible: un manual de ciutats.” o llegeix-ne la versió resumida.
També pots consultar els projectes relacionats amb l’alimentació sostenible que es duen a terme des de l’Ajuntament de Barcelona en aquest enllaç.
El paper de les ciutats
Malgrat la seva limitació competencial, les ciutats juguen un rol cabdal en la transformació del sistema alimentari. Més de la meitat de la població mundial viu en ciutats i aquestes són grans centres de consum alimentari. A les ciutats es consumeixen més del 70% de tots els aliments produïts a tot el món. És a dir que són les grans receptores d’un sistema alimentari dominant insà, injust i insostenible i, per tant, també tenen certa influència i responsabilitat per impulsar grans transformacions.
Donar resposta a alguns dels reptes del sistema alimentari significa incidir en tots els nivells que siguin possibles. En l’àmbit urbà es pot incidir des dels nivells dels barris fins a la ciutat-regió i es pot mobilitzar a una gran diversitat d’actors per a que cadascú actui des de l’àmbit on es trobi, així com per generar aliances i col·laboracions. El propi espai urbà pot generar entorns que incentivitzen dietes més sanes, justes i sostenibles. I des de la ciutat també es pot visibilitzar i revaloritzar els entorns rurals on es produeixen els aliments.
Les ciutats són grans motors de canvis culturals i transformacions socials de gran abast. Són centres neuràlgics d’innovacions alimentàries, on noves tendències i estratègies emergeixen i poden aportar noves solucions per transformar profundament els processos o les pràctiques alimentàries tant en els sector privat com en el sector associatiu, les polítiques i els projectes. Així mateix, les ciutats són generadores de nous discursos, pràctiques culturals i també un àmbit clau per canviar de forma substancial els hàbits de consum del gruix de la ciutadania que podria reduir els impactes del sistema alimentari sobre el clima i el planeta.
També pots consultar els projectes relacionats amb l’alimentació sostenible que es duen a terme des de l’Ajuntament de Barcelona en aquest enllaç.