Enciam
La Lactuca, coneguda com a enciam, és un gènere de fanerògames, grup monofilètic (s'anomena així un grup que evoluciona a partir d'una població comuna, com ara l'evolució de l'Homo sapiens) del regne de les plantes que comprèn les que produeixen llavors. L'enciam pertany a la família Asteraceae, que abasta unes 120 espècies acceptades i 20.000 varietats, de les quals molt poques es conreen. L'espècie més coneguda és l'enciam comú (Lactuca sativa), que pot ser una planta anual o perenne (així es denomina aquella planta que viu durant més de dos anys o, en general, que produeix llavors més d'una vegada a la vida), i és la més consumida arreu del món. Aquest enciam s'inclou en totes les dietes mediterrànies i, gràcies a les seves varietats, es pot consumir durant tot l'any.
Alguns diuen que és originària del sud d'Europa i que, posteriorment, es va anar estenent per tot el continent, uns altres afirmen que prové de l'Índia i d'altres situen el seu origen a Europa, Àsia i Amèrica del Nord. Per tant, no està del tot clar d'on prové, però sí que podem saber que es va començar a conrear fa uns 2.500 anys.
En aquella època, a part de ser consumit, l'enciam comú s'utilitzava com a planta medicinal a Egipte, Roma, Pèrsia, etc., i podem trobar referències escrites i gravats sobre les varietats d'enciam en alguns sepulcres datats cap al 4500 aC.
Els primers enciams dels quals es té referència són els de fulla solta, mentre que les varietats cabdellades no es van conèixer a Europa fins al segle XVI.
El líquid lletós (o sigui, d'aparença "làctia") és la saba que expulsen les tiges d'aquesta planta en ser tallades.
