Meló
El meló té com a nom científic Cucumis melo i és una espècie de la família de les cucurbitàcies, provinent de la regió mediterrània oriental i l'Àsia occidental. El seu ampli cultiu ha donat origen a nombroses varietats. La producció s'estén per totes les regions càlides de la major part del món amb estius secs i calorosos. A l’estiu, el meló té un alt contingut d'aigua i és l'època de l'any en què són més dolços. La seva grandària depèn de la varietat i condicions de conreu, per això podem trobar gran varietat de mides, formes i sabors. Podem trobar melons des de 400 g fins a 20 kg amb una gran varietat de diferències organolèptiques.
-
- Cantalup
- Meló pell de granota
- Meló groc
- Meló blanc
- Hami o meló xinès
- Meló japonès
- Meló yubari
-
Les varietats més cultivades a Espanya són la varietat pell de granota, que es corea majoritàriament a Castella-la Manxa i a la costa mediterrània.
La varietat tendral, que és un híbrid de la varietat pell de granota i es conrea sobretot a Elx. I el meló groc canari que, com ja diu el seu nom, es conrea a les Illes Canàries.
-
Present fa més de 4000 anys a la regió mediterrània oriental i a l'Àsia occidental, l'origen exacte de l'espècie silvestre és encara desconegut. A la Capitulare de villis vel curtis imperii (una ordre emesa per Carlemany en què mana plantar una sèrie de productes als camps de conreu) es refereix als melons com a "pepones" i els atorga poders medicinals, per això ordenar conrear més "pepones".
-
La millor època per consumir meló és durant els mesos d'estiu, des del juliol fins al setembre, quan es cullen els melons cultivats a l'aire lliure, tenint cura que el fruit estigui completament madur i hagi desenvolupat el gust dolç.
-
La millor manera de conservar un meló és posar la peça sencera en un lloc amb poca llum solar i amb un ambient fresc i sec. Si la peça està tallada, cal deixar el meló en refrigeració tapat amb film transparent.
-
El 80% de la composició d'aquesta fruita és aigua, i les escasses calories que aporta són degudes al contingut moderat de sucres. La vitamina C té acció antioxidant, a l'igual del betacarotè. Aquesta vitamina intervé en la formació de col·lagen, ossos, dents i glòbuls vermells i afavoreix l'absorció del ferro dels aliments i la resistència a les infeccions. El betacarotè es transforma en vitamina A al nostre organisme a mesura que aquest la necessita. Aquesta vitamina és essencial per a la visió, el bon estat de la pell, els cabells, les mucoses, els ossos i per al bon funcionament del sistema immunològic.
Els melons reticulats es diferencien de la resta pel fet que són una font excel·lent de provitamina A (betacarotè), vitamina C i hidrats de carboni (principalment sacarosa o sucrosa). Són una de les fruites fresques més riques en sodi (10 mil·ligrams/100 grams de producte, enfront dels 4 mil·ligrams/100 grams de mitjana de la resta de fruites). -
Calories (kcal) 52,4
Hidrats de carboni (g) 13,1
Fibra (g) 0,8
Potassi (mg) 320
Magnesi (mg) 11,8
Calci (mcg) 15,8
Ferro (mcg) 0,4
Vitamina C (mg) 32
Folats (mcg) 2,7
Provitamina A (mcg) 3 -
Liqüeu el meló sense la pell i barregeu-ne el suc amb goma xantana o agar-agar.
confitat
Peleu el meló traient-ne les llavors i poseu-lo en una olla cobert amb almívar. Deixeu-ho una estona i poseu la mescla a assecar al forn.
mousse
Tritureu el meló, afegiu-hi nata, poseu-hi sucre i introduïu la mescla en un sifó.aire
Liqüeu el meló, afegiu-hi lecitina i rectifiqueu-ne el pH, si cal.gelat
Feu puré amb el meló, afegiu-hi sucre i congeleu-ho. -
Si tenim massa meló i ens fa por que se’ns faci malbé abans de menjar-lo, podem fer-ne sopes fredes, per exemple, amb una mica de suc de llimona, una punteta d’all i menta. També podem congelar-lo a trossos per fer-ne batuts, o bé triturar-lo i posar-lo en gotets per fer un granissat o en motllos de gelat, per gaudir quan vulguem d’un gelat saludable i sense sucres afegits.
També en podem fer melmelades, gelees o chutneys, que podem elaborar deixant macerar unes quantes hores la polpa del meló amb ceba, sucre, vinagre, suc de llimona i espècies al gust. Ho posem a coure una estona tapat a foc fluix i després a foc fort i destapat, remenant constantment per acabar d’espessir. Cal posar la mescla en pots i els esterilitzem per conservar-la.
Pel que fa a la part blanca de la pell del meló, pelant amb un pelador la part més externa, la podem fer servir, igual que la de la síndria, per fer-la confitada.