Maduixot
El maduixot del Maresme és un dels conreus més apreciats de l’horta de la comarca. Es va començar a conrear als anys cinquanta, amb maduixes importades de França.
Cada varietat de maduixa es pot collir en moments diferents, però la collita es concentra, sobretot, a la primavera, tot i que també trobem maduixots en altres parts de l’any.
Les maduixes del Maresme es conreen en terrenys amb pendent, fet que augmenta la incidència dels raigs de sol, i en unes condicions orogràfiques amb gran capacitat de drenatge, de manera que la planta es pot desenvolupar més bé i oferir més quantitat i qualitat de maduixes.
A més, en els darrers anys s’ha dut a terme una tria exhaustiva de llavors i s’ha passat de conrear més de sis-centes varietats diferents de maduixot als anys vuitanta del segle passat a només quatre actualment.
-
Les maduixes són un aliment molt apreciat pel sabor i perquè tenen poques calories i són riques en antioxidants. De fet, és una de les fruites vermelles més consumides i destaca pel contingut en fibra i en minerals com el magnesi, el manganès, el potassi, les vitamines C, B2 i B3 i l’àcid fòlic.
D’altra banda, les maduixes i els maduixots són rics en antocians i flavonoides, que contribueixen a reduir el risc de patir malalties cardiovasculars, i són fruites molt digestives i riques en fibra, amb poc sucre.
-
Tot i que la millor manera de consumir-los és al natural, per gaudir de la frescor i de les seves propietats nutricionals, els maduixots també admeten diverses coccions. Per exemple, podem fer una cocció al foc directe, estofant les maduixes amb sucre per fer una melmelada, un coulis, un chutney, etcètera.
També es poden coure a baixa temperatura o osmotitzar amb un líquid (suc, almívar, licor, etcètera) per fer plats molt interessants, o bé podem deshidratar els maduixots per aconseguir un producte cruixent i allargar-ne la durada.