Sorell
El sorell verd, el sorell blanc i la sorella son tres tipus de peixos mediterranis molt comuns. Tenen uns 20-25 cm de longitud, i un valor nutritiu excel•lent, amb un gust exquisit i un preu molt econòmic.
Les tres espècies són molt semblants i és important fomentar el consum de sorell, ja que està en expansió a la mediterrània per l’increment de la temperatura de l'aigua.
-
El sorell, com a peix blau que és, conté quantitats elevades de greixos insaturats (sobretot omega-3), vitamines A i D, i és ric en minerals (iode i magnesi) i vitamines del grup B (sobretot la B12, que només es troba en animals i vegetals fermentats).
-
De sorell, en podem trobar de diferents mides, però els més apreciats són els més grossos. En tot cas, els petits fan un brou fantàstic i també es poden menjar arrebossats o fregits a l’andalusa.
Els grossos es poden filetejar o coure oberts, especialment a la planxa, a la brasa o al forn.
-
És un peix blau molt menys conegut i apreciat que la sardina o el seitó, que convé reivindicar i incorporar a la nostra dieta. Econòmic, molt gustós i amb greixos saludables, actualment està en expansió a la Mediterrània. Es pot fer a la brasa, a la planxa, fregit, en escabetx o al forn.
Convé consumir-lo el mateix dia o l’endemà. Si no, el millor serà congelar-lo o bé fer-lo servir per a un brou per menjar com a sopa de peix o en un arròs. Hi ha poc costum de fer servir el peix blau per als brous pel fet que, com que té més greixos, es pot fer ranci més ràpidament, però no perquè no sigui exquisit. De les restes o retalls imperfectes, sempre en podríem fer un tàrtar.