Rovelló
És un fong comestible de la família Russulaceae, que creix en pinedes i boscos mixtos.
Se'l coneix també com el "bolet dels mil noms", pel fet que en les diverses regions se'l denomina de manera diferent. Per exemple a Catalunya és conegut com a rovelló i reboto, mentre que a Castella se’n diu níscalo, micula i nícalo.
-
El rovelló no només és un dels bolets silvestres més abundants sinó que possiblement és al mateix temps el més saludable des d'un punt de vista alimentari.
Es tracta d'un fong que té un sabor i una textura excel•lents. No aporta gens de greix i és una font de fibra i de vitamina C, calci, fòsfor, vitamina K i vitamina D.
-
Podem consumir-lo cru o cuinat, però cal netejar molt bé cada peça sense posar-la directament sota l'aixeta ni submergir-la en aigua perquè no perdi la humitat en aquest procés.
-
N’hi ha de molt variats i amb moltes possibilitats. Alguns es poden preparar crus, en forma de carpaccio, com el cep, quan és petit i jove (amb suc de llimona, oli d’oliva i parmesà). També els podem saltar a la paella i posar-los en amanides (camagrocs i rossinyols) o coure’ls a la brasa, per acompanyar carn. N’hi ha que són molt bons en truites i també podem posar-los en risottos, quiches i lasanyes.
Els bolets són fàcils de conservar durant mesos si estan ben assecats al sol o si es congelen després de cuinar-los. A casa, es poden assecar enfilant-los amb fil i agulla i penjant-los a sobre d’un radiador o en un lloc sec i ventilat. Per rehidratar-los, n’hi haurà prou de submergir-los en aigua bullent i escaldar-los uns minuts. L’aigua que fem servir per rehidratar-los agafa un color i un gust que val la pena aprofitar per fer un brou o per guisar!