Moniato

El moniato és un tubercle que, amb les castanyes, associem directament amb la tardor. Provinent de l’Amèrica Central, el moniato va arribar a Europa i ràpidament es va estendre per tot el continent.

Imatge
  • És un tubercle dolç, ric en sucres i en hidrats de carboni. A més, a part de no tenir greixos, és ric en metionina, una proteïna essencial per a l’ésser humà i que rarament es troba en vegetals.

    El moniato és, nutricionalment parlant, millor que la patata, i pot ajudar al manteniment del sistema digestiu, a protegir la pell i a desintoxicar el fetge.

     

  • Com la patata, si el moniato no es cuina bé pot arribar a ser indigest i, també com la patata, és un ingredient molt versàtil que encaixa amb tota mena d’aliments: peix, carn, llegums, amanides, etcètera.

  • Aquest tubercle és de vida llarga, però cal consumir-lo ben cuit. Una de les millors maneres és cuinat al forn, obert al llarg, salpebrat i amb mantega, amb la seva pela, que quedarà cruixent i deliciosa.

    Si ens sobren moniatos cuits i tenim por que se’ns facin malbé, podem aixafar-los, passar-los per un tamís o passapuré per eliminar-ne les fibres, i afegir-los a la massa d’un pa de pessic o d’un flam.