Totes les activitats de l’Aula Mercat Barcelona, l’espai de l’alimentació sostenible del Gastronomic Forum 2024
El saló de referència per als professionals de l’hostaleria i la gastronomia, que se celebrarà entre els dies 4 i 6 de novembre, tornarà a comptar amb un espai dedicat a la cuina transformadora i compromesa amb el medi ambient.
El Gastronomic Forum Barcelona 2024, que se celebrarà del 4 al 6 de novembre al recinte de la Fira de Barcelona (Montjuïc), es presenta com un dels esdeveniments clau per als professionals del sector gastronòmic. Amb un enfocament clarament dirigit cap a la innovació, la sostenibilitat i la creativitat culinària, aquest fòrum busca ser l’epicentre de noves idees i tendències que transformaran el futur de la cuina.
Tant xefs com empreses d’alimentació, restauradors i experts compartiran les seves visions sobre com l’ecologia, la tecnologia i els nous hàbits de consum poden redefinir la gastronomia del segle XXI.
La sostenibilitat serà un dels pilars fonamentals d’aquest esdeveniment i per abordar-ho, l’Ajuntament de Barcelona, a través de la Secció de Polítiques Alimentàries Urbanes i en col·laboració amb l’Oficina Conjunta d’Alimentació Sostenible (OCAS) i Slow food Barcelona, organitza l’Aula Mercat Barcelona.
Aquest espai dins el saló acollirà diverses activitats on participaran cuineres i cuiners de prestigi, ramaderes, professionals de la pagesia o pescadores, que cuinaran en directe i debatran sobre el present i el futur de la gastronomia sostenible i la biodiversitat, i entre d’altres, reflexionaran sobre la importància d’acostar l’àmbit rural i l’urbà per transformar el sistema alimentari.
A més, a l’Aula Barcelona, també hi podrem trobar diferents productores ecològiques i de proximitat de l’àrea metropolitana de Barcelona que exposaran els seus articles.
Dia 1: amb Maria Nicolau o Quim Caselles
La jornada de dilluns 4 de novembre començarà al matí amb una sessió liderada per la xef Maria Nicolau, que abordarà el procés de portar la producció agrícola sostenible a les llars urbanes. A continuació, Juancho Martini, del restaurant Fat Veggies, juntament amb productors locals, parlarà sobre els efectes del canvi climàtic en la gastronomia.
A la tarda, es parlarà, d’una banda, de cuina catalana de proximitat de la mà de l’equip de Teòric Taverna Gastronòmica i Safrà del Montsec i, per acabar, de pesca sostenible en un showcooking que protagonizaran Quim Casellas, xef amb un Sol Repsol del restaurant Casamar de Llafranc i Cristina Caparrós de La Platjeta.
Dia 2: productes locals, economia circular i Marc Ribas
L’endemà, el focus se centrarà en el paper de la restauració i la sostenibilitat urbana. Petits productors i productores de Barcelona compartiran els seus projectes i presentaran els seus productes mentre els estudiants del CETT els transformen cuinant-los.
Una altra sessió explorarà l’economia circular a la restauració, amb la gent de l’Espai Puntal, en el barri de la Ribera, i Diego Waehner de l’Associació Abono km0.
També, es debatrà sobre l’ús de llegums com a proteïnes sostenibles, amb la participació de Nani Moré i el xef Pere Carrió del restaurant Gat Blau, entre d’altres.
Per acabar la jornada, tindrà lloc un showcooking amb el xef i comunicador gastronòmic Marc Ribas, que ha canviat el focus de la seva Taverna del Ciri a Terrassa per una carta dinàmica i molt més en sintonia amb el territori i les temporades.
Dia 3: resistència, zero waste i inclusió social
Dimecres 6 de novembre el dia començarà amb un enfocament en la resistència i innovació gastronòmica en un entorn urbà en constant canvi. Marc Pérez, del restaurant La Sosenga, parlarà sobre com mantenir una restauració sostenible en un context de pressió turística. L’acompanyaran Andreu Casals de Som Boletaires, Cristina Caparrós de La Platjeta i, als fogons, showcooking de l’equip de La Sosenga.
Tot seguit, la cuina de l’Aula estarà en mans de l’equip de La Balmesina amb el showcooking ‘La Pizza: des de plat global a plat de territori’. I posteriorment, la xef Laura Veraguas i Fran Baixas demostraran com aplicar la filosofia zero waste a la cuina moderna.
L’edició d’enguany finalitzarà amb una reflexió sobre el menjar com a eina d’inclusió social, de la mà de la Fundació Mescladís i l’Escola ESADE, liderada pel xef Jordi Herrera.