La Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona aposten per una gastronomia sostenible, innovadora i compromesa

Marc Ribas, Maria Nicolau o Pere Carrió són alguns dels xefs que s’han posat al capdavant dels fogons de l’Aula Mercat Barcelona.

..
12/11/2024 - 19:51 h - Comerç i mercats Ajuntament de Barcelona

Del 4 al 6 de novembre, Barcelona ha tornat a acollir el Gastronomic Forum, la cita clau del món de la cuina i la gastronomia on es mariden les noves idees i tendències amb la sostenibilitat, la innovació i la creativitat culinària, un escenari de futur prometedor per a un sector en auge. Durant aquests tres dies, nombrosos xefs, empreses alimentàries, restauradors, experts, compradors i distribuïdors especialitzats han compartit, a la Fira de Barcelona, la seva visió sobre com l’ecologia, la tecnologia i els nous hàbits de consum modelen la gastronomia que vindrà.

Un any més, la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i Prodeca, -empresa pública adscrita al Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació-, institucions impulsores de l’Oficina Conjunta de l’Alimentació Sostenible (OCAS), han omplert el saló d’activitats per compartir coneixements, pràctiques i experiències, en una nova oportunitat per sumar esforços que ens apropin a un model de sistema alimentari més sostenible.

L’Aula Mercat Barcelona, compromís per la sostenibilitat

A l’Aula Mercat Barcelona, l’espai de la fira que l’Ajuntament de Barcelona dedica a la cuina transformadora i compromesa amb les persones, el territori i el planeta i que organitza amb la col·laboració de Slow Food Barcelona i l’Oficina Conjunta de l’Alimentació Sostenible (OCAS), s’han abordat temes clau com l’impacte del canvi climàtic, la importància de la producció local i de temporada, l’economia circular, la cuina de proximitat, la vessant transformadora i la qüestió de la sostenibilitat social.

Així per exemple, només obrir les portes, l’Aula Mercat Barcelona va acollir un dels caps de cartell. La xef Maria Nicolau, va inaugurar l’Aula i va compartir la seva experiència en la incorporació de productes agrícoles sostenibles dels Parcs Agraris catalans en les cuines urbanes, en un diàleg amb productors del Parc Agrari de Gallecs i de l’espai agrari de la Baixa Tordera.

De fet, durant tot els dia es va mostrar la riquesa de la cuina catalana de proximitat, destacant productes de quilòmetre zero i elaboracions tradicionals. Malauradament, la DANA va afectar el desenvolupament normal d’alguna de les activitats, com ara la dedicada a pesca sostenible.

L’economia circular a la restauració es va tractar durant la segona jornada, de la mà, entre d’altres, de l’Espai Puntal, un referent en el barri de la Ribera de Barcelona i que va abordar la importància de minimitzar el residu alimentari i de crear cicles productius més sostenibles.

També es va parlar de llegums com a proteïnes sostenibles, destacant les seves múltiples propietats nutricionals i el seu poder regenerador de la terra amb el xef Pere Carrió, del restaurant Gat Blau i la xef Nani Moré, directora de Menjadors Ecològics; es va reflexionar sobre el menjar com a eina d’inclusió social, de la mà de la Fundació Mescladís i l’Escola ESADE o sobre la resistència i la innovació gastronòmica en entorns de canvi constant, com ara les ciutats. Marc Pérez, del restaurant sostenible La Sosenga, va parlar de resiliència en un context de molta pressió turística, alhora que feia anar els fogons.

I per últim, una altra de les activitats destacades: un showcooking del xef i comunicador gastronòmic Marc Ribas, qui va explicar com a la seva Taverna del Ciri, a Terrassa, ha apostat per una carta dinàmica en sintonia amb el territori i les estacions, demostrant que oferir una gastronomia de qualitat, sostenible i adaptada a cada moment de l’any és possible. Però el compromís de Ribas no sols es queda a la carta, apostant per una sostenibilitat integral que va des de la vaixella fins a l’interiorisme. La sessió va captar l’atenció d’un públic molt nombrós i jove, estudiants del sector que no es van voler perdre les recomanacions d’un xef a qui els mitjans li han obert moltes portes, en paraules seves, i veure de quina manera vol fer –i sobretot no fer- les coses, posant al centre les persones i l’entorn.

Catalunya, Regió Mundial de la Gastronomia 2025

A banda de l’Aula Mercat, un dels actes més rellevants va ser la presentació de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia 2025, iniciativa impulsada per l’Institut Internacional de Gastronomia, Cultura, Arts i Turisme (IGCAT), que ens converteix en la primera regió europea a rebre aquesta distinció. Aquest reconeixement consolida la regió com un model turístic innovador i regeneratiu, on la revolució gastronòmica catalana obre les portes a descobrir un territori amb una producció alimentària local i singular. Va ser dimarts passat, quan Dèlia Perpiñà (Gerent de Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia), Josep Pere Colat (President de la Federació Catalana DOP-IGP) i Pep Nogué (cuiner mediàtic) van exposar les línies estratègiques del projecte, durant una sessió on es va fer gala de la riquesa gastronòmica de Catalunya i on el públic assistent va poder degustar una selecció de productes catalans de gran qualitat amb els distintius de DOP i IGP.

El Rebost de Catalunya, un espai per als productes icònics del país

Prodeca, la Xarxa de Productes de la Terra de la Diputació de Barcelona, la Diputació de Lleida i Girona Excellent van coordinar una actuació entre 100 productors, empreses i entitats catalanes, representant el conjunt de diferents sectors agroalimentaris del país: carn i embotit, productes fine food, oli, vi, peix i marisc, fruita i hortalisses, sota la marca “Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia 2025”. Durant els tres dies, l’espai ha ofert una extensa agenda amb més de 20 activitats gastronòmiques i tastos.

El Gastronomic Forum també és un punt de trobada magnífic per a les empreses catalanes certificades pel Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE), agrupades a l’apartat Ecoteca de la Gastroteca, el portal digital de comercialització de referència dels productes agroalimentaris de Catalunya. L’objectiu d’aquest agrupament és incentivar la competitivitat de les empreses locals del sector ecològic.

Premis a tota una trajectòria

Fer la feina ben feta es mereix el reconeixement del sector i això el que pretenen els Premis Mercader, que enguany han reconegut el xef Fermí Puig en la categoria Cuina Catalana In memoriam, la cuinera Mariona Quadrada, Joan Juncà de restaurant Ca l’Enric (Vall de Bianya) en la categoria de Sala, la cooperativa l’Olivera (Collserola i Vallbona de les Monges) en la categoria Vi, la cooperativa de Dones Arrosseres del Delta de l’Ebre en la categoria Camp, l’Associació d’Arts Menors Costa Brava (L’Escala i l’Estarit) en la categoria Pesca, Jordi Butron en la categoria Formació, Cal Cabré 1910 (Vilanova del Vallès) en la categoria Comerç i L’Algadir del Delta (Poblenou del Delta) en la categoria de Restaurant Sostenible.