El xef Artur Martínez, L’Olivera i Mescladís, premis a la Responsabilitat Gastronòmica a Terra i Gust
Aquests guardons valoren a professionals i iniciatives que promouen una alimentació sostenible, ecològica i de proximitat, impulsant pràctiques responsables amb el medi ambient i la salut de les persones.
Durant la primera jornada de Terra i Gust, la Festa de l’Alimentació Sostenible, i només dues hores després que s’obrissin les portes al parc de la Ciutadella, va tenir lloc un dels plats forts de l’esdeveniment: l’entrega dels III Premis a la Responsabilitat Gastronòmica d’Slow Food Barcelona, un reconeixement a persones, col·lectius i iniciatives que contribueixen a la protecció mediambiental, la sostenibilitat i l’alimentació saludable.
En l’edició d’aquest any, els tres guardons han estat per al xef del restaurant Aürt, Artur Martínez, la cooperativa L’Olivera i la Fundació Ciutadania Multicultural-Mescladís (FCM). Daniele Rossi, cofundador del moviment ‘slow food’ a Barcelona, i Francesc Povedano, en representació de la regidoria de Promoció Económica i Treball de l’Ajuntament de Barcelona, van ser els encarregats de lliurar els premis.
Artur Martínez, premi a la cuina responsable
L’actual xef del restaurant amb una estrella Michelin Aürt ha estat reconegut per defensar i divulgar un discurs propi i autèntic, basat en els valors del moviment slow food.
Aürt, és un cop, una topada brusca i descriu exactament allò que Martínez promou a través de la seva cuina: sorprendre el client amb allò que l’envolta i que desconeix, o que coneix, però en desconeix les possibilitats. És el que es coneix com l’exotisme de la proximitat.
El jurat també destaca que el seu compromís amb la sostenibilitat i l’impuls a una cuina conscient fan que la seva feina sigui un exemple inspirador de com l’alta cuina es pot alinear amb els principis de ‘slow food’.
L’Olivera, premi a la producció responsable
Aquest 2024 celebren el seu 50è aniversari amb la mateixa filosofia amb la qual es va impulsar el projecte: cultivar la vinya i l’olivera i elaborar vins i olis ecològics, amb un projecte a escala humana que posi al centre les persones.
És des d’aquest motiu que des del jurat s’ha decidit reconèixer la seva dedicació durant tots aquests anys valorant que el seu enfocament a l’agricultura ecològica, el respecte pel medi ambient i el suport a l’economia local reflecteixen un compromís genuí amb la sostenibilitat i la justícia alimentària.
La Cooperativa L’Olivera s’alinea plenament amb la missió de ‘slow food’ de donar valor els aliments bons, nets i justos.
Mescladís, premi a la millor iniciativa responsable.
Finalment, s’ha premiat a Mescladís, una entitat de la ciutat amb llarga trajectòria educativa i de lluita per la inclusió social i laboral de persones en situació de vulnerabilitat, especialment migrants, al sector de l’hostaleria.
Per al jurat, Mescladís ha demostrat sobradament que la innovació i la dedicació poden ajudar a superar les barreres que impedeixen l’accés equitatiu al treball. També, ha valorat que amb la seva tasca contribueix significativament a la creació d’una societat més inclusiva i justa, on tothom té l’oportunitat de contribuir i prosperar.
El moviment ‘slow food’ a la ciutat
Fundada el 2005, com a moviment local a partir de les premisses de l’organització internacional, Slow Food Barcelona és una referència a Barcelona en treballar l’ecogastronomia per unir la cultura gastronòmica i l’ecologia, i promovent la defensa de la biodiversitat agroalimentària local i la preservació del mitjà rural i marí.