El vincle rural-urbà centra la segona edició de la trobada anual l'Oficina Conjunta de l'Alimentació Sostenible
L’Espai Rural de Gallecs va ser l’escenari escollit per acollir aquesta jornada de treball entre els equips de les diferents institucions que formen l’OCAS.
La trobada del passat 27 de maig, que va aplegar una trentena de representants de les organitzacions que formen l’OCAS – la Generalitat de Catalunya -Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC) i Prodeca-, de l’Ajuntament de Barcelona i del Pla Estratègic Metropolità de Barcelona (PEMB) – va ser un èxit rotund: va permetre reforçar la col·laboració entre les diferents institucions, així com avançar en el treball conjunt per a l’alimentació sostenible que s’ha estat fent fins ara.
De fet, amb només dos anys de vida, l’OCAS s’ha consolidat com a un espai innovador de governança compartida, clau per a la coordinació i l’impuls de projectes amb vocació de transformar el sistema alimentari en un model més just, saludable i sostenible.
En aquesta cita, en la que també hi participava Mercabarna, es va generar un espai de trobada distès i de confiança per a relacionar-se i compartir coneixement entre els equips tècnics de les diferents institucions. A més, es van compartir els principals projectes que s’estan duent a terme en col·laboració amb l’OCAS, així com altres projectes de cada institució en els quals es puguin explorar possibles sinergies i nous projectes a treballar.
Enguany, l’elecció l’Espai Rural de Gallecs com a marc per a la trobada no és aleatori, donat que -en el marc de les diferents estratègies alimentàries en les quals s’emmarquen les accions de l’oficina- s’està posant el focus en el restabliment del vincle rural-urbà per a impulsar la transformació del sistema alimentari.
Un treball conjunt per l’alimentació sostenible
Els projectes presentats al llarg de la jornada estan relacionats amb els àmbits de generació de vincles interadministratius en espais de governança, de comercialització i de transversalització de l’alimentació sostenible, amb la connexió rural-urbana com a eix transversal.
Alguns dels projectes compartits, tant dels que l’OCAS col·labora com d’interès per analitzar els reptes de futur, van ser:
- El segell de Venda de Proximitat
- Les xarxes de distribució i futura línia de subvencions
- El pla d’acció per a la Producció Agrària Ecològica i les posades en comú del sector
- El projecte Comerç Verd a Mercats de Barcelona i campanyes per promoure el producte local i sostenible
- El Benvinguts a Pagès
- La Gastroteca
- Els agermanaments entre escoles i pagesia
- ‘L’estiu és teu’, estades per a joves amb activitats agroramaderes
- Menjadors Més Sans i Sostenibles
- Microxarxa d’Escoles Alimenta’t amb seny
- Els agermanaments entre restauració i pagesia
- La instrucció de Compra Pública de l’Ajuntament de Barcelona
- L’Associació de la Pagesia de Mercabarna
- La marca Mercabarna Proximitat
- El Biomarket
- El Foodback
- Les campanyes i jornades de prevenció de malbaratament
- La Carta Alimentària de la Regió Metropolitana (CARM)
- Els Espais Agraris i diagnòstic de la pagesia metropolitana
- La formació a municipis en estratègies alimentàries
- Els grups de treball de l’Acord de Ciutat d’Alimentació Saludable i Sostenible
A més de la presentació de projectes, la jornada va incloure un treball en grups per a aprofundir en els projectes i identificar possibles línies d’acció conjuntes entre les diferents institucions i amb l’acompanyament de l’OCAS. L’activitat es va basar en una dinàmica de cocreació conjunta d’un projecte a dur a terme entre totes les institucions durant 2025, que s’hi encabís en l’eix del vincle rural-urbà.
Una visita guiada per descobrir l’Espai Rural
La trobada a Gallecs va donar l’oportunitat de visitar l’espai rural, on els assistents van poder conèixer la seva història i el seu futur, gràcies a Gemma Safont -gerent del Consorci del Parc de l’Espai d’Interès Natural de Gallecs-. També es va visitar el Molí de Can Jornet -bé cultural d’interès local- amb unes explicacions molt didàctiques a càrrec d’un pagès representant de l’Associació Agroecològica de Gallecs.
Per acabar, Lourdes Chamorro -biòloga especialitzada en ecologia, botànica i ciència ambiental que estudia la conversió a l’agricultura ecològica de Gallecs- va posar en comú la gran tasca que fa el grup de recerca en agroecologia de la Universitat de Barcelona en aquest espai d’interès natural.
Gallecs, un model agroecològic en un entorn metropolità
Gallecs és un espai rural de 733 hectàrees situat a 15 quilòmetres de Barcelona per la banda nord, considerat Espai d’Interès Natural (EIN) des de 2009. Aquest oasi de naturalesa i camps conserva els seus valors paisatgístics en un entorn marcat per la presència humana.
L’agricultura, principal activitat de la zona, s’està transformant cap a un model ecològic més sostenible.
El Consorci del Parc de l’Espai d’Interès Natural de Gallecs gestiona aquest espai amb el compromís de preservar els seus valors naturals i culturals. L’ens està format per la Generalitat de Catalunya i els ajuntaments de sis municipis limítrofs: Mollet del Vallès, Santa Perpètua de Mogoda, Palau-solità i Plegamans, Parets del Vallès, Lliçà de Vall i Montcada i Reixac.
Al llarg de les darreres dècades, l’agricultura ha anat derivant del monocultiu d’un cereal com l’ordi cap a la diversificació, la reconversió a l’agricultura ecològica -actualment, el 40% de la superfície agrícola està dedicada a l’agricultura ecològica-, posant en marxa tècniques agrícoles que mantenen la terra viva, potenciant la biodiversitat de l’espai, recuperant varietats tradicionals amb la col·laboració de l’IRTA, facilitant la diversificació econòmica i aportant valor afegit als productes amb la creació d’un obrador -gràcies al DACC- que permet als productors elaborar productes a partir de la seva matèria primera i, per tant, promovent els productes de qualitat locals.
Des de l’any 2009, Gallecs té la qualificació d’Espai d’Interès Natural (EIN), amb l’objectiu de protegir un dels paisatges més emblemàtics del Vallès. La superfície protegida s’estén per 698 hectàrees.
Avui dia, Gallecs es presenta com un model d’espai rural dinàmic i sostenible, on l’agricultura ecològica, els productes de proximitat i la preservació del medi ambient van de bracet per garantir el futur d’aquest entorn únic.