Alumnes de Dietètica de l'Institut dels Aliments de Barcelona aprenen sobre sostenibilitat alimentària des dels mercats municipals
Gràcies a aquesta col·laboració amb l'Oficina Conjunta de l'Alimentació Sostenible (OCAS), els futurs professionals van treballar diferents propostes per promoure la transformació del sistema alimentari, testant-les amb paradistes i usuàries.
Per segon any consecutiu, l’Oficina Conjunta de l’Alimentació Sostenible (OCAS) va assessorar el mòdul de síntesi sobre alimentació sostenible, del cicle superior de formació professional en Dietètica de l’Institut dels Aliments de Barcelona (IAB). Durant tres setmanes, l’alumnat va treballar en projectes per promoure la transformació del sistema alimentari des dels mercats municipals, amb resultats molt positius.
Els mercats municipals, una porta d’accés a l’alimentació sostenible
L’itinerari formatiu, assessorat per Anna Anglí -tècnica de l’OCAS-, va debutar amb una classe introductòria als sistemes alimentaris sostenibles, centrada en els mercats. Aquesta sessió va ser impartida per Carles Pujol, tècnic de l’OCAS que porta projectes de comercialització, i per Giulio Cappadona, tècnic del Pla Estratègic Metropolità de Barcelona (PEMB), encarregat dels projectes de comercialització i distribució a la ciutat de Barcelona, dins la ‘Missió Alimentació saludable’ del Compromís Metropolità 2030.
Segons Pujol, “els mercats municipals de Barcelona, com els futurs professionals de l’alimentació de l’Institut dels Aliments, tenen una funció cabdal per acostar i incorporar, en el nostre dia a dia, una alimentació saludable, propera i responsable. El nostre comerç de proximitat i el nou talent en especialització alimentària són prescriptors imprescindibles; ens aporten una informació molt necessària en una societat molt desconnectada del sistema alimentari, de les dietes saludables i del món rural. Escoltar i deixar-nos aconsellar per aquests professionals ens ofereix una eina essencial en els nostres dies, el de la informació transparent sobre origen, qualitat i característiques, no només dels nostres aliments, també del nostre sistema social, econòmic i ambiental.”
Cappadona afegeix que “els mercats municipals, amb els seus sis milions de visitants mensuals, són una infraestructura pública que ha de ser una de les principals vies d’accés als productes de proximitat per a la ciutadania, sense deixar de pensar en el futur i focalitzant l’atenció en apropar les noves generacions a aquest tipus de consum.”
L’alimentació sostenible al currículum del futurs professionals
A la primera sessió del mòdul, l’OCAS va llençar una sèrie de reptes sobre mercats, basats en les estratègies alimentàries a les quals s’emmarquen els projectes de l’Oficina: l’Estratègia d’Alimentació Saludable i Sostenible Barcelona 2030 i l’Estratègia Alimentària de Catalunya, que tenen com a objectiu promoure un sistema alimentari més just, saludable i sostenible. Aquests van ser els reptes llençats:
- Posicionar els mercats com a referents en producte fresc i sa, per al jovent.
- Crear un manual de bones pràctiques per preparar activitats de degustació de producte saludable a mercats.
- Incorporar l’alimentació saludable a les campanyes de mercats, a través d’una guia.
- Fomentar el debat científic i gastronòmic als mercats.
A partir d’aquí, l’alumnat va fer recerca bibliogràfica per ampliar els seus coneixements i desenvolupar els projectes, amb l’acompanyament del professorat del centre.
Es van presentar 18 projectes; un aspecte molt interessant va ser poder dur a terme una prova pilot als mercats de Les Corts, Sants, el Ninot i Sant Antoni.
L’experiència va permetre que els participants posessin a prova les seves propostes, per veure quines eren les seves fortaleses i febleses des d’un punt de vista pràctic. A més, també van poder conèixer de prop l’activitat dels Mercats de Barcelona i dialogar amb paradistes -una baula imprescindible per proveir d’aliments frescos i saludables a la ciutadania- i usuaris -per tal de conèixer les seves motivacions a l’hora d’omplir la cistella-.
Al llarg d’aquests dies, els estudiants també van visitar l’explotació agrícola de Nano Farinetes, per conèixer de primera mà la realitat del sector primari.
Aquesta visita va mostrar als futurs dietistes tècnics la importància de la pagesia en la construcció d’un sistema alimentari sostenible. Un dels eixos principals, en el qual està incidint l’OCAS, és l’apropament entre el món rural i l’urbà com a factor clau en la transformació del sistema alimentari.
Una experiència molt satisfactòria
El mòdul de síntesi en alimentació sostenible és una experiència molt enriquidora per a l’alumnat de l’IAB, tal com va manifestar l’equip docent de l’institut: “amb projectes com aquests, els alumnes poden aplicar els seus coneixements a casos reals i veure la utilitat del seu treball”, a més de desenvolupar habilitats com la comunicació, el treball en equip i la resolució de problemes.
L’OCAS valora molt positivament la col·laboració amb l’IAB en aquest projecte anual, que contribueix a formar perfils tècnics de dietètica, conscients de la importància de la sostenibilitat alimentària.