Agròpolis inicia l’any amb una jornada sobre compra pública alimentària sostenible

Durant la sessió, s’han pogut conèixer els aspectes més ben valorats de la instrucció, així com els principals reptes que comporta la seva aplicació.

..
20/01/2025 - 12:26 h - Comerç i mercats Ajuntament de Barcelona

Aquest dimarts 14 de gener, la sala d’actes del Bloc4BCN va acollir la primera sessió de l’any d’Agròpolis, una jornada dedicada a la instrucció de compra pública municipal, que va servir per donar a conèixer quins són els criteris de sostenibilitat en la contractació dels serveis de menjador, càtering i vending de l’Ajuntament de Barcelona, però també, per compartir experiències i obrir un espai de diàleg i reflexió sobre la seva aplicació. Recordem que aquesta instrucció ​es va aprovar el desembre de 2022 i es vigent des del març del 2023.

La sessió va començar amb una explicació tècnica a càrrec de l’Ajuntament de Barcelona i la cooperativa Tàndem Social, que fa les funcions de secretaria tècnica d’assessorament en el desplegament de la Instrucció, on es van detallar els criteris de sostenibilitat ambientals, socials que estableix la instrucció. A continuació, les assistents van compartir impressions en un esmorzar sostenible, i per acabar, es va celebrar una taula rodona en la qual van participar els actors implicats en la compra pública alimentària des de les diferents baules de la cadena alimentària, des de productores a agents de contractació, per compartir experiències i establir una dinàmica de reflexió conjunta entre totes les assistents.

En aquesta taula, moderada per Núria Casajuana de La Troca Serveis Jurídics, hi van participar Oriol Comallonga (Dotzena), Joan Maria Ribas (XAMEC), Sergi Claramunt (Unió de Pagesos de Terra Pagesa), Alejandro Guzmán (Ecocentral) i Glòria Navarro (Institut Municipal de Serveis Socials).

Reptes en l’aplicació de la instrucció

Gràcies al diàleg que va sorgir entre les assistents hem pogut conèixer els aspectes més ben valorats, però també els principals reptes que comporta l’aplicació de la instrucció, com el del preu de la partida alimentària a les licitacions.

Així per exemple, es va parlar de la necessitat d’auditar els criteris tècnics perquè el preu no tingui tan pes, del perill que corren les productores de quedar fora de les licitacions si les proveïdores compren per sota del preu o de la repercussió de la forta pujada de la inflació en els preus dels aliments de contractes que són de llarg termini i com des de l’Ajuntament s’està treballant per introduir elements en la contractació per ajustar-ho.

També, es va reflexionar sobre la importància de conèixer l’origen dels aliments a través de la traçabilitat i com l’administració està garantint que els criteris dels plecs es compleixen, així com sobre l’estimació de l’impacte de la instrucció que s’està realitzant des de les diferents àrees de l’ajuntament.

Finalment, entre les propostes que es van posar sobre la taula, també trobem que les licitacions, tenint en compte les traves burocràtiques, puguin reservar alguns aliments de petita producció i de proximitat, vinculat amb el circuit curt.

Un futur compromès amb la sostenibilitat

La participació en aquesta sessió ha estat tot un èxit, tant de públic, com pels aprenentatges compartits. Per seguir avançant en l’aplicació d’aquesta normativa, l’Ajuntament de Barcelona continuarà oferint formacions i assessoraments que facilitaran que les empreses i entitats interessades puguin complir amb els criteris de sostenibilitat.