Activitats de tota mena per celebrar el Dia Mundial de l'Alimentació a Barcelona

Els equipaments públics de la ciutat han organitzat tallers, xerrades i activitats familiars per abordar de forma lúdica i crítica l’efemèride del 16 d’octubre.

..
11/10/2024 - 16:12 h - Comerç i mercats Ajuntament de Barcelona

Tallers de cuina amb plantes silvestres, experiències gastronòmiques de reaprofitament, xerrades sobre nutrició i ciència, contacontes, jocs… Aquestes són algunes de les propostes que Barcelona t’ofereix al voltant del Dia Mundial de l’Alimentació del 16 d’octubre. Amb aquestes activitats, la ciutat convida la ciutadania a promoure un estil de vida saludable, sostenible i respectuós amb el medi ambient de forma amena i amb consciència.

La data, impulsada per l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO), promou la consciència global sobre la fam, la seguretat alimentària i la nutrició per tal de garantir una alimentació saludable, sostenible i accessible per a tothom i fomentar la cooperació per fer front als reptes del canvi climàtic i la desigualtat en els sistemes alimentaris.

Tallers de cuina: sostenibilitat i salut

La cuina i la sostenibilitat són protagonistes en diferents tallers que es duran a terme a la ciutat. El 17 d’octubre, el Centre d’Educació Ambiental La Fàbrica del Sol acollirà un taller de cuina amb plantes silvestres, una activitat pràctica que ensenya a substituir productes importats per alternatives locals. Durant la sessió, es mostraran receptes amb plantes de proximitat, destacant les seves propietats nutricionals, i es clourà amb una degustació dels plats preparats.

D’altra banda, el Centre Cívic Can Castelló oferirà el 16 d’octubre un taller sobre cuina amb fermentats vegetals a càrrec de Zero Waste BCN. Aquesta activitat mostrarà els beneficis dels aliments fermentats, coneguts per les seves propietats per a la salut digestiva i el sistema immunitari, i permetrà aprendre receptes senzilles per al dia a dia.

Xerrades per entendre l’alimentació amb coneixement

El 16 d’octubre, el Centre Cívic Guinardó serà l’escenari de la xerrada “Serà veritat? Desinformació, nutrició i ciència”, impartida pel Dr. Gonzalo Casino. Aquesta conferència ajudarà els assistents a diferenciar entre informació científica fiable i els falsos mites sobre alimentació que circulen sovint als mitjans amb l’objectiu de fomentar una mirada crítica.

A més, el Centre Cívic Vil·la Florida acollirà el mateix dia un taller sobre nutrició saludable en l’esport suau, dirigit a persones que practiquen exercicis moderats com el ioga o pilates. La nutricionista Rosa Maria Rodríguez donarà consells pràctics per equilibrar una alimentació saludable amb l’activitat física regular.

Activitats familiars per a conscienciar els infants

Les famílies també tindran el seu espai en les celebracions del Dia Mundial de l’Alimentació. El 13 i el 27 d’octubre, la Gran Clariana de les Glòries serà l’escenari de diverses propostes lúdiques impulsades per la Xarxa d’Equipaments Ambientals de Barcelona (XEAB) amb l’objectiu d’introduir les famílies en els valors de la sostenibilitat alimentària mentre gaudeixen d’un espai d’oci compartit.

El 13 d’octubre, els més petits podran participar en un taller de cuina sostenible amb plantes remeieres de la mà de Bosc de Llum i en el joc “No mengis amb els ulls”, on aprendran els fonaments d’una alimentació saludable de manera divertida.

El 27 d’octubre, tindrà lloc una sessió de contes anomenada “Contes per llepar-se els dits” amb Blai Senabre, seguida d’un taller per preparar broquetes de fruita i una activitat pràctica per fer olivada i sal d’herbes, organitzada per Aresta Educació

Contra el malbaratament alimentari

El malbaratament alimentari és un tema central en moltes de les activitats d’aquests dies. Des d’un vessant més tècnic, trobem la jornada “El malbaratament alimentari: un tema central en l’Agenda Global 2030”, que tindrà lloc el pròxim 16 de setembre a la Reial Acadèmia de Farmàcia de Catalunya i està organitzada per la Secció Quarta: Salut Pública, Alimentació i Ambient.

Ruralitzem: donant veu a la pagesia local

Finalment, del 18 al 20 d’octubre, Barcelona acollirà la trobadaRuralitzem – Veus per la Sobirania Alimentària”, que inclourà xerrades, sessions d’intercooperació i una festa dedicada a la pagesia. Aquest esdeveniment busca enfortir la petita pagesia i promoure l’agroecologia com a model clau per garantir la sobirania alimentària a la ciutat i l’àrea metropolitana.