Cigronet de l'Anoia
El cigró de l’Anoia és un llegum que, després de pràcticament desaparèixer, s’ha pogut recuperar gràcies a les tècniques i a la delicadesa dels pagesos de la comarca, que n’han pogut recuperar el conreu. De mida petita, pell llisa i textura untuosa, el cigronet de l’Anoia és ric en aminoàcids i minerals i no té colesterol.
Com que té una textura poc farinosa, es pot combinar amb altres productes, com el peix i la carn, per preparar estofats aprofitant la seva capacitat de resistir molt bé les coccions llargues sense perdre la pell ni desfer-se.
Per conservar-los cal guardar-los a la nevera, en una bossa de plàstic. També se’n pot fer conserva en salmorra, després de pelar-los i bullir-los.
El cigró, una vegada cuit, es pot conservar molt bé congelat, sigui només bullit o bé si us ha sobrat alguna ració del guisat que n’hàgiu fet. Una altra manera de conservar-lo al congelador, si no voleu que us ocupi espai, és convertir-lo en un hummus i congelar-lo ja fet i en porcions per treure quan les hàgiu de fer servir.
Una altra possibilitat, si teniu restes de cigrons cuits, és afegir-los a amanides, arrossos o en una sopa o miso. I si teniu restes de diferents llegums, es pot fer una sopa de llegums amb verdures: salteu les verdures 5 minuts amb oli calent en una cassola i hi afegiu els llegums. Els cobriu amb brou i hi afegiu herbes tipus romaní, farigola, sàlvia i llorer. Deixeu-ho coure a foc lent durant uns 50 minuts o 1 hora.