Terra i gust
TERRA I GUST
23, 24 i 25 de setembre a la Ronda de Sant Antoni
Aquest any per La Mercè la Ronda de Sant Antoni acull “Terra i gust”. Un festa de l’alimentació sostenible que ens convida a gaudir de la música, el menjar i el beure d’una manera més conscient i amb propostes de qualitat que posen en valor els aliments que mengem, les persones que els elaboren i cuida del planeta amb pràctiques sostenibles.
L'entrada és gratuïta, i el preu de les degustacions és de 5€ el plateret i 2,5€ la beguda. També s'ha de deixar un dipòsit de 2€ per la copa de vi o el got de cervesa.
Us convidem a gaudir d’aquest nou espai dins les Festes de la Mercè. Tota una experiència per als sentits!
Què podràs fer?
A l’espai d’activitats hi haurà tallers per a tota la família, exposicions i xerrades per descobrir el món de la gastronomia amb una mirada més respectuosa amb el medi ambient i amb qui produeix els aliments que consumim.
23. set
Premis Slow Food Barcelona
Des de 2005 Slow Food Barcelona treballa, com a moviment, proposant l’ecogastronomia com a eina per unir la cultura gastronòmica local i la biodiversitat agroalimentària. És impulsora dels Premis a la Responsabilitat Gastronòmica, atorgats a una xef, una productora i una entitat.
24. set
Descobreix les entitats, deixa't sorprendre!
Amb la presència d’Espai Consum Responsable, Agència de Salut Pública de Catalunya, Associació Vida Sana, Living Lab de Salut d’IrsiCaixa, Coòpolis - Cercle de Transició Agroecològica i Consum, IAAC (Projecte FoodSHIFT 2030), Solucions Socials Sostenibles SCCL Catering i Botiga Bon Cor.
Fem patés vegetals!
Taller on descobrirem el cicle de l’oliva i les propietats d’algunes plantes aromàtiques, a més d’una recepta fàcil, bona i saludable. A partir d’olives negres, ametlles, plantes aromàtiques i oli elaborarem un paté d’olives que ens podrem endur a casa. També es pot elaborar amb albergínia i pebrot.
Petits canvis per menjar millor, més sa i sostenible
Activitat basada en 12 consells per sumar salut per a les persones i per al planeta. Es suggereixen petits canvis sobre estratègies de compra, preparació d’aliments i reducció de malbarament. Amb receptes Saboroses, Saludables i Sostenibles (SSS) per a tots els gustos!
Barris per la sobirania alimentària
Diàleg on presentarem diferents propostes des del cooperativisme i amb base comunitària per potenciar la sobirania alimentària a les ciutats, donant espai per debatre la necessitat de canviar els models de distribució i consum: supermercats cooperatius, mercats municipals, xarxes de restauració cooperativa, cuines i obradors compartits, centres de logística descentralitzats…
L’Arca de Nogué
El cuiner Pep Nogué dedicarà la seva secció del programa El suplement de Catalunya Ràdio, L’arca de Nogué, a “Terra i gust”, festa de l’alimentació sostenible. En directe des de la llosa de Sant Antoni.
Fermentacions salvatges. El terroir cerveser
La fermentació és un pas bàsic que es produeix durant la fabricació de la cervesa: els diversos gèneres o espècies dels llevats donen com a resultat cerveses diferents. L’Anton Sabariego, mestre cerveser, ens n’explicarà el procés.
Joc dels menús saludables
Joc amb quatre menús setmanals susceptibles de ser enriquits per fer-los més saludables i sostenibles. Un cop els quatre participants hagin acabat, comentarem la seva selecció i explicarem els canvis necessaris. Els participants poden endur-se a casa el menú per posar-lo a la pràctica, i si l’encerten poden guanyar una moneda per degustar els productes de la fira.
L'apoderament dels productors locals
Xerrada i degustació amb productors; Joaquin Solé i les castanyes de Viladrau i Manel Marcè i els productes lactis de Peralada Mas Marcè.
Fem un planter d’hortalisses!
Taller on aprendrem a fer un planter d'espècies hortícoles de temporada per cultivar-les després al nostre balcó, finestra o hort. A càrrec de Dúnia, entitat que cofinança projectes agroecològics locals per transformar el model de producció, distribució i consum d’aliments.
Improshow
Espectacle d’humor, original i interactiu, en què els actors surten a escena sense guió, i el públic decideix què passarà. A l’inici de la funció, el públic escriu una frase en una targeta i els actors creen damunt de l’escenari històries diferents.
La sostenibilitat ha entrat a les escoles d’hosteleria?
La gastronomia té l’oportunitat de convertir-se en una palanca d’impuls cap a la sostenibilitat, aprofitant la seva visibilitat com a sector clau, des del vessant econòmic, social i ambiental. Els alumnes del CETT ens ho demostraran al seu showcooking.
Collserola, biodiversitat al costat de Barcelona
Showcooking de l’equip del restaurant Green Leka, que dona importància als productes de proximitat —especialment del parc natural de Collserola–, a granel, de temporada, que respectin el benestar animal, que provinguin de la pesca o caça sostenible i que tinguin un baix impacte mediambiental.
25. set
Descobreix les entitats, deixa't sorprendre!
Amb la presència d’Espai Consum Responsable, Agència de Salut Pública de Catalunya, Associació Vida Sana, Living Lab de Salut d’IrsiCaixa, Coòpolis - Cercle de Transició Agroecològica i Consum, IAAC (Projecte FoodSHIFT 2030), Solucions Socials Sostenibles SCCL Catering i Botiga Bon Cor.
Un tast dels mercats de pagès a Barcelona
Els mercats de pagès de Barcelona són espais que brinden l’oportunitat a la ciutadania de trobar productes eco, de proximitat i de temporada i fer una alimentació fresca i sana. Les productores locals portaran a “Terra i gust” una selecció dels seus productes.
Comencem a compostar?
Taller participatiu per fer compostatge a casa. L’entitat Abono Km0 acompanya la transició cap a la sostenibilitat urbana, aprofundint en el canvi d'hàbits i donant solucions a la problemàtica del cicle de la matèria orgànica, impulsant la transformació a través de comunitats de compostatge.
Projectes cervesers artesans i cooperatius
La Cervesera del Poblenou, projecte cooperatiu de difusió de la cultura cervesera artesana, va ser el primer obrador de Barcelona a elaborar cerveses artesanes ecològiques. Jordi de Mier, mestre cerveser de Cerveses JK, ens explicarà l’experiència, i després farem un tast de cervesa.
L'oca sostenible
Quatre equips participants lluiten per arribar el primer al final. Cada casella del tauler del joc de l'oca té una prova senzilla, relacionada amb la sostenibilitat, que han de resoldre tots els equips per continuar endavant. Al final del recorregut s’obté el reconeixement d'haver après coneixements sobre alimentació sostenible. A càrrec de Solucions Socials Sostenibles SCCL.
Fem salsa pesto amb plantes adventícies
Taller on parlarem de les plantes adventícies, les mal anomenades “males herbes”, i aprendrem a reconèixer les més comunes. A més, en prepararem una salsa tipus pesto deliciosa. A càrrec de Zero Waste Bcn.
Tast de xocolata de comerç just amb els cinc sentits
Vols saber d’on surt el cacau? Coneixes la significació del comerç just? En aquest tast de xocolates de comerç just aprofundirem en l’origen del cacau i la importància que aquest sigui de comerç just per a les famílies productores, la qualitat del producte i el medi ambient.
Amunt i avall, pageses cucs i alls
Amunt i avall, pageses cucs i alls és un viatge ple de sorpreses, amb l’agricultora Jacinta com a protagonista, a través dels meravellosos misteris del sòl, en el qual descobrirem com la seva salut és també la nostra salut.
El Menú de les Estacions als restaurants
Showcooking on el xef de Slow Food Sergi de Meià demostrarà que una cuina sostenible és possible. El 2021, amb la Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible, Barcelona i l’AMB van impulsar el Menú de les Estacions, en què restaurants de tota la ciutat i rodalia oferien menús i plats amb els principis d’una alimentació sostenible i de temporada.
DesCivilización
La civilització occidental capitalista desapareixerà? La finitud de la vida al planeta terra és probable o segura? Quin futur ens espera? A partir d’aquestes preguntes, Sílvia Tomàs i Gustavo Duch hi donen resposta en el seu recital DesCivilización: és temps de poesia.
Què podràs tastar?
A l’espai de gastronomia podràs trobar-hi una oferta variada de productes, plats, tapes i begudes elaborats amb productes ecològics, de proximitat i de temporada. D’aquesta manera, tenen cura de la salut del planeta sense deixar de banda el plaer del bon menjar.
Falafel, tahina d’herbes i tzatziki | BISTROT LEVANTE
Falafel de cigrons amb tahina d'herbes, salsa tzatziki i col confitada. Opcions: vegetariana - opció vegana sense tzatziki. Al·lèrgens: gluten, llet
Panalena | CASA AMÀLIA 1950
Albergínia de Can Fisas a la brasa, sobrassada de Cal Rovira (Sagàs), tempura cruixent i mel de la bresca de Mas Buret (El Saló).
Pad thai amb ou fregit eco | CASA XICA
Pad thai amb verdures ecològiques i ou fregit ecològic (opció vegetariana). Al·lèrgens: cacauets, soja
Entrepà de galta, mascarpone i col | CONTRACORRENT
Entrepà de galta esmicolada, formatge mascarpone, gremolata i col fermentada. Al·lèrgens: gluten, peix, llet, api
Braves de El Filete | EL FILETE RUSO
Patates braves tallades a mà amb salsa allioli i oli picant. Opció vegetariana - sense gluten. Al·lèrgens: lactosa, all
Duet de tacos del Green Leka | GREEN LEKA
Taco de cabrit, maionesa de chimichurri i raves encurtits / Taco de mongetes del ganxet i salsa guasacaca. Al·lèrgens: ou
Hamburguesa Heisenberg de vedella eco | HAPPY FOODS
Hamburguesa de vedella femella ecològica de parts nobles del Pirineu amb pa de Jordi Morera, formatge emmental, brots verds, tomàquet confitat, ceba confitada, germinats de porro i salsa especial Heisenberg. Al·lèrgens: gluten, sèsam
Pa marroquí amb verdures escalivades, romesco i formatge de cabra | MESCLADÍS
Pa casolà amb farina ecològica, verdures d’El Tros d’Ordal i formatge de cabra de Mas Claperol. Vegetarià (opció vegana sense el formatge). Al·lèrgens: gluten, lactis, fruita seca.
Porros amb salsa Ravigote | MONOCROM
Porros a baixa temperatura amb salsa Ravigote. Vegetariana. Al·lèrgens: ou
Pa brioix mar i terra | PAPAGAYO
Pa brioix amb sardines, llamàntol i verduretes de temporada. Al·lèrgens: gluten, lactis, peix, marisc
Pollastre Valls | PIEL DE GALLINA
Pollastre de corral fregit, salsa romesco, porro fregit, julivert i cruixent d'avellanes DO Reus. Al·lèrgens: gluten, fruita seca, sulfits
Focaccia d'albergínia blanca i salsa de pebrots escalivats | RASOTERRA
Focaccia casolana farcida d'albergínia blanca rostida, crema de pebrots escalivats, cirerols fermentats i ruca. Vegà - Al·lèrgens: gluten
Pinsa romana | XEMEI
Pinsa romana amb carbassa, ricotta i cansalada. Al·lègens: gluten
Piadina, botifarra de perol i ceba tendra a la planxa | ZAZA, CUINA I VI
Piadina artesanal, botifarra de perol de Can Rovira i ceba tendra de Can Fisas a la planxa. Al·lèrgens: gluten, lactosa
Begudes ecològiques i de proximitat
Tasteu els vins de l’Olivera Cooperativa, la kombutxa de Bioma Kombutxa i les cerveses artesanes de Kibus, l’Estupenda, La cervesera del Poblenou i les Clandestines de Montferri, de la mà de Barcelona Beer Festival.
Els productors del Mercat de la Terra
Espigoladors: tast dels seus productes amb aliments reaprofitats. Cal Fusteret: tast de les seves carns ecològiques i elaborats. Pinullet Queseria Urbana: tast de formatges de vaca amb llet ecològica Col·lectiu XOOC: tast d’olis dels productors L’Olivera, Degustus i Peccatum7
Què podràs escoltar?
L’escenari “Terra i gust” acollirà propostes musicals variades per a cada moment del dia. Al migdia tindrem música que convida a gaudir d’un vermut a l’aire lliure i al vespre sonaran ritmes més potents que ens faran ballar com el funky-jazz o el rock’n’roll.
Big Menú
Aquesta banda barcelonina és capaç de muntar un espectacle que us farà ballar sense parar. Cuinen la seva música barrejant elements com el jazz i el hip-hop, el R&B i l'omplen amb una música enèrgica i plena de ritme on no falten ni l'humor ni el sarcasme.
Guillem Roma i Alessio Arena
Sons del Mediterrani, dels Balcans i d'Amèrica Llatina conflueixen en la música fresca, original, lliure d'etiquetes i fórmules estandarditzades de Guillem Roma, que tornarà a treballar en algunes de les cançons, amb Alessio Arena, músic i escriptor napolità.
Bab L’Bluz: Nayda!
Si combineu els ritmes clàssics de la música gnawa amb música berber de l’Atles marroquí, uns tocs de funk i rock psicodèlic, haureu trobat la recepta sonora (l’anomenen sovint blues àcid del Magrib) que ha fet famosos aquesta banda de músics francesos i marroquins.
Rivolta
Els tres músics que ens acompanyaran són italians de Barcelona. Fan reviure temes immortals de la música del seu país i, especialment, cançons dels anys cinquanta i seixanta en actuacions carregades de bon humor, connexió amb el públic i del millor swing a la italiana.
Koko-Jean & The Tonics
Aquesta banda ve disposada a sacsejar els escenaris amb un rock-soul d’una potència aclaparadora. Veniu a escoltar-los interpretar Shaken & Stirred, el seu disc amb unes crítiques que el posen pels núvols, inclou dotze cançons, entre temes nous i alguna versió.
Per què terra i gust és sostenible?
GASTRONOMIA
L’oferta gastronòmica de Terra i Gust és elaborada amb productes de temporada, de proximitat i ecològics.
LES PETITES PRODUCTORES
Apostem per l’agricultura local i la conservació del territori com a referent diferenciador, donem suport i promocionem els petits productors de proximitat, compromesos amb el seu entorn.
FOMENTEM L’ECONOMIA LOCAL
Els col·laboradors i serveis externs (web, disseny, fotògrafs,...), són autònoms i petites pimes del territori.
REDUCCIÓ DELS MATERIALS GRÀFICS PLÀSTICS EN LA FIRA
Les impressions del 90% del material gràfic de la fira es realitzen en cartró reciclat, reduint el plàstic per un material que a més de ser reciclat, permet el reciclatge.
MOBILIARI
El mobiliari és de fusta recuperada, evitem al màxim el plàstic.