Una nova eina per impulsar càterings més sans, justos i sostenibles a Barcelona

Aquesta guia audiovisual pot orientar tant a personal tècnic de contractació com a empreses proveïdores interessades en oferir un servei alineat amb els valors ambientals i socials de la ciutat.

11/04/2025 - 19:09 h - Comerç i mercats Ajuntament de Barcelona

Barcelona segueix promovent l’alimentació sostenible a tots els espais on es consumeix menjar. Ara ho fa amb la distribució d’un nou material audiovisual que vol ser una guia pràctica per facilitar la incorporació de criteris ambientals, socials i nutricionals en la contractació pública de serveis de càtering, seguint les línies marcades per la instrucció tècnica per a l’aplicació de criteris de sostenibilitat en els serveis d’alimentació, revisada l’any 2022.

Amb un format àgil i pedagògic, el vídeo resumeix els aspectes clau a tenir en compte per garantir càterings més sostenibles, saludables i de proximitat, des de la redacció del plec fins a la valoració de les propostes presentades.

Una eina útil també per a les empreses

Més enllà dels equips de contractació, el vídeo pot ser també de gran interès per a les empreses que es presenten a concursos públics. La guia ajuda a entendre millor què es requereix, què es valora i com poden adaptar els seus serveis per oferir menús que compleixin amb els objectius del Pla d’Acció per a una Alimentació Sostenible de Barcelona.
Aquests criteris també poden servir d’orientació a qualsevol empresa o organització que contracti un càtering puntual.

Què s’exigeix i què es valora?

El vídeo detalla els diversos requisits d’obligat compliment que, d’acord amb la instrucció municipal, han d’incloure’s als plecs de contractació. Per exemple, que el 50% de l’assortit sigui de base vegetal, que el cafè i la xocolata siguin ecològics i de comerç just, o que l’aigua sigui de subministrament urbà i se serveixi en gerres.

A banda d’aquests mínims exigibles, en el vídeo també es recullen els criteris de valoració que poden inclinar la balança a l’hora d’adjudicar el contracte. Entre els més destacats: l’increment del nombre de productes ecològics, de temporada i de proximitat o la qualitat ambiental de la flota i les emissions associades al transport.

Compromís municipal amb una alimentació transformadora

Aquesta iniciativa s’emmarca en la voluntat de l’Ajuntament de Barcelona de liderar el canvi cap a sistemes alimentaris més justos i sostenibles també des del sector públic. La contractació pública, com a eina transformadora, pot contribuir de manera directa a impulsar un model alimentari més responsable, reduint l’impacte ambiental i fomentant el consum de productes locals, ecològics i saludables.