(S)àvies pel clima
Aquest projecte de la Fundació Espigoladors als barris del Poble-sec i de la Font d'en Fargues recupera sabers culinaris de persones de més de 60 anys per construir un futur més sostenible.
Les (S)àvies pel clima fa mesos que es troben per compartir sabers culinaris i pensar en com aprofitar-los per promoure hàbits alimentaris més sostenibles entre llurs veïns i veïnes. De fet, han assistit a una desena de sessions amb formadors i formadores expertes en sostenibilitat del model agroalimentari, malbaratament, impactes dels residus i de l’ús de plàstics, consum crític i comunicació activa.
Ara passen a l’acció i han organitzat tres activitats concretes pels mesos de maig i juny als barris del Poble-sec i de la Font d’en Fargues (Horta-Guinardó). Ahir mateix, acompanyades de veïnat de diverses entitats del Poble-sec, van anar en autocar fins al Parc Agrari del Baix Llobregat per fer-hi una espigolada i donar una segona oportunitat a quilos i quilos de fruita i verdura de temporada, alhora que sensibilitzaven sobre la problemàtica de les pèrdues i el malbaratament alimentari (PMA).
Al juny, el grup de (S)àvies pel clima del Poble-sec també farà un parell de tallers de cuina d’aprofitament al Centre Cívic El Sortidor, per a un grup de residents de Serveis Socials Creu dels Molers i un altre d’intercanvi generacional amb Joves Units del Poble-sec. Mentrestant, el grup de la Font d’en Fargues prepara un tastet de receptes d’aprofitament per oferir a tota la ciutadania el diumenge de la Festa Major del barri (9 de juny, de 12 a 14 h).
Les (S)àvies pel clima són, en definitiva, un grup de persones amb ganes d’afrontar l’emergència climàtica a través de l’alimentació, tot recuperant sabers culinaris que altrament es perdrien. Al web del projecte pots veure-les per saber qui són i per què ho fan.