Reduir el malbaratament alimentari de la mà dels sabers culinaris de persones grans

(S)àvies és un projecte d’Espigoladors que acompanya persones grans a recuperar i ampliar els seus coneixements d’aprofitament alimentari perquè puguin promoure hàbits més sostenibles entre els veïns i veïnes dels seus barris.

..
27/02/2024 - 10:44 h - Ajuntament Ajuntament de Barcelona

“(S)àvies: recuperant sabers culinaris per a un futur més sostenible” és un projecte impulsat per Espigoladors, amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i la col·laboració de Rezero i ABD-ONG, que acompanya persones majors de 60 anys a recuperar, ampliar i compartir els seus sabers vers la cultura alimentària i culinària. L’objectiu és convertir-les en líders comunitàries, activistes que fomentin la sobirania alimentària, el consum sostenible i la cultura residu zero entre els veïns i veïnes dels seus barris.

Recuperant i ampliant coneixements

El projecte va començar a caminar el passat novembre. Des d’aleshores dos grups de persones grans dels barris de la Font d’en Fargues i del Poble-sec han participat en sessions setmanals de capacitació i recuperació de sabers.

Durant 10 setmanes s’ha estat treballant entorn la cultura de l’aprofitament a partir de la sensibilització i la pràctica amb les participants. El programa ha estat intens. De la mà de formadors i formadores expertes s’ha reflexionat sobre l’evolució dels hàbits alimentaris; s’ha tractat com hauria de ser un rebost eficient; s’ha aprofundit en el concepte de solidaritat comunitària al voltant de l’alimentació; s’ha compartit opcions de compra ètica i conscient als seus barris, i finalment, idees, trucs i recomanacions sobre com allargar la vida útil dels aliments i reduir el cost de la cistella de la compra.

Ara (S)àvies inicia una nova fase en la qual, també a partir de sessions setmanals, les participants dissenyaran projectes comunitaris per transmetre el seu coneixement en alimentació saludable i sostenible als veïns i veïnes del barri. La previsió és que les intervencions que es proposin, com per exemple activitats dirigides, xerrades o material de difusió, es duguin a terme durant els mesos d’abril i juny.

Noves activistes de l’alimentació sostenible

Passat el mes de juny des d’Espigoladors donaran continuïtat al projecte promovent i implementant un cicle d’experiències a cada un dels districtes i inspirat en el que hagin dissenyat les (S)àvies. “Farem d’altaveu de tot el saber i aportacions d’aquestes persones grans per fer arribar els seus missatges per una alimentació més saludable i sostenible al màxim de població. I evidentment estaran convidades a participar-hi en la mesura que cadascú vulgui i pugui” explica Núria Casas, coordinadora del projecte.

.. .. .. ..