L’Oficina Conjunta de l'Alimentació Sostenible rep el Premi de Bones Pràctiques Regionals en gestió pública

El guardó que atorga la Xarxa de Regions Unides (ORU Fogar) s'ha lliurat en el marc de la cinquena edició de la Cimera Fam Zero.

..
03/10/2024 - 17:31 h - Comerç i mercats Ajuntament de Barcelona

L’Oficina Conjunta de l’Alimentació Sostenible (OCAS) ha estat guardonada amb el prestigiós Premi de Bones Pràctiques Regionals 2024, atorgat per ORU FOGAR en el marc de la V Cimera Fam Zero. Aquest reconeixement destaca el compromís de l’OCAS amb la gestió pública eficient i innovadora, així com la seva contribució a la seguretat i la sostenibilitat alimentària.

Els premis ORU FOGAR 

ORU FOGAR és una organització internacional que agrupa governs regionals de tot el món. El seu objectiu principal és enfortir el paper de les regions en la governança global i promoure el desenvolupament sostenible. Els Premis de Bones Pràctiques Regionals, organitzats per ORU FOGAR, busquen identificar i visibilitzar iniciatives exitoses de governs regionals que contribueixin a millorar la vida de la ciutadania.

La V Cimera Fam Zero

Fins divendres 4 d’octubre, la V Cimera Fam Zero, organitzada conjuntament per la Generalitat de Catalunya i ORU FOGAR, reunirà líders regionals, persones expertes en la matèria reconegudes internaciolament i organitzacions de tot el món per abordar els reptes de la nutrició, la seguretat i la sobirania alimentària. Durant aquests dies, el Campus del Poblenou de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona acullirà diverses activitats en format de conferències, tallers, taules rodones i entrevistes, amb l’objectiu de compartir experiències, coneixements i bones pràctiques.

La cimera gira entorn la lluita contra la fam, la qual encara afecta a 800 milions de persones a tot el món. Els tres eixos principals que vertebren els continguts són el canvi climàtic, amb especial èmfasi en la sequera i els seus efectes sobre l’agricultura; la prevenció de la pèrdua i el malbaratament d’aliments; i la importància de la gastronomia; en aquest context es presentarà el programa de “Catalunya, Regió Mundial de la Gastronomia 2025”.

L’Oficina Conjunta de l’Alimentació Sostenible (OCAS)

L’OCAS és una iniciativa promoguda per la Generalitat de Catalunya (en concret, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació més Prodeca, empresa pública adscrita al Departament), l’Ajuntament de Barcelona (secció Alimentació Sostenible) i el Pla Estratègic Metropolità de Barcelona (Missió Alimentació saludable del Compromís Metropolità 2030). Es tracta d’un projecte singular fruit de l’esforç conjunt de les administracions que s’han unit per transformar el sistema alimentari en un model més sostenible, introduint aquest enfoc en projectes desenvolupats en el marc del Pla Estratègic de l’Alimentació de Catalunya 2021-2026l’Estratègia d’Alimentació Saludable i sostenible de la Ciutat de Barcelona 2030 i la Carta Alimentària de la regió Metropolitana

En el primer any de vida de l’OCAS, s’han impulsat 23 projectes que es corresponen amb les línies d’acció de l’oficina: sistemes alimentaris sostenibles; comercialització i xarxa de productores de proximitat; connexió urbà/rural a través de la gastronomia; educació alimentària; dret d’accés a una alimentació sostenible; comunicació i relat de l’alimentació sostenible; i marc normatiu i contractació pública.

Més enllà de l’objectiu de l’oficina, s’han assolit valors intangibles com ara una cultura de treball cooperatiu, el foment del coneixement compartit i la confiança entre els equips. S’ha afavorit la comprensió dels processos interns de cada institució, permetent una major coordinació i adaptació als diferents ritmes de treball. Paral·lelament, s’han desenvolupat eines estructurals com la imatge corporativa, protocols de comunicació i instruments de coordinació per facilitar el treball conjunt.

Les implicacions del premi

Els Premis ORU FOGAR posen en relleu el poder de les regions al món, les quals tenen una alta capacitat d’identificar els problemes i reptes de la seva ciutadania; aquí és on rau la qualitat d’aquests premis, tal i com ha expressat el jurat de l’organització.

El reconeixement de l’OCAS amb un guardó com aquest reforça el seu posicionament com a referent en matèria d’alimentació sostenible i gestió pública eficient. En paraules de Lidón Martrat, coordinadora de l’oficina, rebre un premi a les bones pràctiques “posa en valor la voluntat política i l’esforç dels equips tècnics de les institucions per generar aquest instrument de governança compartida; i serveix per seguir aprenent sobre el que significa treballar de manera transversal i multinivell entre diferents institucions.” Sens dubte, un premi com aquest servirà per donar més visibilitat a la iniciativa conjunta de les institucions i a impulsar la seva replicabilitat en altres regions.

A més de l’Oficina Conjunta de l’Alimentació Sostenible, les altres bones pràctiques guardonades van ser el projecte per a la universalitat dels productes menstruals reutilitzables “El meu període, les meves regles” de la Generalitat de Catalunya, el Centre Integral per a Homes en Situacions de Violència del Govern de la Província de Córdoba (Argentina), el projecte de transformació de dades en accions efectives per al desenvolupament -Sistema d’Informació Local a Manabí com a Territori Intel·ligent- del Govern Autònom Descentralitzat Provincial de Manabí (Equador), i el projecte Per a Totes les Dones: el lloc i el poder de les dones en la política, de l’Estat de Pará (Brasil).



..