Les escoles amb menjadors més sans i sostenibles, una comunitat que fa xarxa
A partir del debat i de compartir dificultats i reptes com la incorporació de la proteïna vegetal, la relació amb la pagesia i la implicació de les famílies, van sorgir propostes per avançar conjuntament i poder incorporar millores en el suport que dona el projecte MEMSS.
L’hora de dinar és un espai educador i transformador del model alimentari i un exemple clar és el programa Menjadors Escolars Més Sans i Sostenibles (MEMSS), una iniciativa innovadora que es va posar en marxa fa tres anys amb uns objectius ambiciosos: orientar els hàbits dels infants cap a dietes més sostenibles i saludables, mentre es promou l’economia local i es fa front a l’emergència climàtica apostant pels productes de proximitat i de temporada.
A poc a poc, el programa impulsat per l’Ajuntament de Barcelona, el Consorci d’Educació de Barcelona i l’Agència de Salut Pública de Barcelona ha anat sumant centres escolars inscrits. De fet, aquest curs, ja compta amb 29 centres escolars participants, dels quals 7 són noves incorporacions.
Ara, amb els aprenentatges i l’experiència adquirida d’aquests primers anys, es continua treballant per millorar. Per això, les participants en el programa es van citar en una jornada de treball intern celebrada al Centre Cívic Sant Agustí el passat dimecres 6 de març. En total hi van participar vint-i-sis persones entre representants dels centres, tant de primària com de secundària, i els i les professionals de les administracions coordinadores del projecte.
En aquest espai de trobada es va fer balanç del camí fet fins ara, però també va servir per compartir experiències i bones pràctiques, detectar necessitats compartides i enfocar els principals reptes col·lectius a afrontar, en especial, potenciar el treball en xarxa, fer créixer el nombre d’escoles participants o com comptar amb més implicació de tots els agents (famílies, personal de monitoratge i cuina, equip docent…).
Una comunitat per avançar conjuntament
Durant la jornada, es van anar recollint les diferents propostes de millora que van anar fent les participants. Una de les més destacades va ser la voluntat de treballar de forma més coordinada i conjunta. D’aquesta manera, sota el nom provisional de “Comunitat MEMSS”, van sorgir diverses propostes de línies de treball per tal de transcendir més enllà de les parets de cada centre, compartir recursos i millorar col·lectivament.
Per un costat, es va detectar la necessitat d’establir canals efectius i àgils de comunicació entre centres per tal de compartir bones pràctiques, recursos i idees. De l’altre, es va destacar la necessitat de promoure també la comunicació externa del projecte a través de les xarxes socials per arribar de forma més clara i directa, tant a les famílies com a la resta de la ciutadania, i incidir en el seu dia a dia.
Debat i intercanvi d’experiències
La jornada també es va dedicar a debatre els temes que prèviament s’havien escollit: la incorporació de la proteïna vegetal als menús, la implicació de les famílies de l’alumnat en els valors del projecte i la relació amb la pagesia i els productors locals. Es tracta d’aspectes que ja s’estan treballant i que, tanmateix, es volen aprofundir. A partir de dinàmiques participatives en què es va compartir les dificultats i els reptes de cada centre, van sorgir propostes a impulsar des del MEMSS.
Per exemple, entre les propostes per promoure la implicació de les famílies d’una forma més vivencial i participativa es va parlar d’organitzar tallers culinaris com a fórmula per mostrar receptes i estratègies tangibles i sobretot, com a manera de caminar cap a una alimentació saludable i sostenible i aconseguir un canvi transversal, profund i arrelat. A més, també va sorgir la voluntat de donar més valor al rol pedagògic del monitoratge i de promoure la formació i l’intercanvi d’experiències entre el personal de cuina que, en definitiva, és qui s’encarrega d’elaborar els plats que mengen els infants.
Trobades com aquesta serveixen per reflexionar i millorar la tasca de cada centre, però, sobretot, són espais per a la trobada i per a sentir que el camí cap a una alimentació més sana i sostenible s’està treballant de forma enxarxada i compartida. El MEMSS encara té formacions, materials i recursos per oferir aquest curs i, de cara al vinent, continuarà treballant per aprofundir en tot el que va sorgir en aquesta jornada i, alhora, sumar més centres escolars.
Tots aquells centres que estiguin interessats a participar o rebre més informació del programa poden escriure a menjadorsescolars@aspb.cat.