La Generalitat aprova una estratègia alimentària per a Catalunya

Entre d’altres, l’estratègia aposta per la integració de tecnologies avançades, la promoció d’una bioeconomia circular, la prevenció del malbaratament alimentari, l’educació alimentària i la millora de l’accessibilitat a aliments saludables.

..
30/01/2025 - 09:23 h - Comerç i mercats Ajuntament de Barcelona

El Govern ha aprovat l’Estratègia alimentària de Catalunya 2025-2028, que impulsa el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, amb l’objectiu d’articular un sistema alimentari català competitiu, sostenible i arrelat al territori, alineat amb les agendes internacionals i que produeixi aliments reconeguts pels consumidors.

L’Estratègia, que és el full de ruta de l’alimentació de Catalunya dels pròxims anys, estructura els deu objectius que té per mitjà de quatre dimensions clau del sistema alimentari, que són: sostenible i transformador; propi i arrelat al territori; just, equitatiu i cohesionat, i saludable i de confiança.

A partir d’aquests pilars, s’han identificat iniciatives i actuacions per avançar cap a un model alimentari que asseguri la qualitat i la seguretat dels aliments, redueixi l’impacte ambiental, enforteixi la producció local i incrementi l’autoproveïment alimentari.

Actuacions més destacades

L’Estratègia alimentària de Catalunya aposta, entre altres, per la integració de tecnologies avançades que fomentin la transformació tecnològica i digital del sistema agroalimentari, i també la creació de nous models de negoci, la col·laboració entre tots els agents del sistema alimentari, des de la producció fins al consum, la coordinació entre les diferents administracions i agents implicats, l’educació alimentària, la prevenció del malbaratament alimentari i la millora de l’accessibilitat a aliments saludables i sostenibles. Aquesta visió estratègica vol situar Catalunya com a referent en excel·lència alimentària, tant a escala nacional com internacional.

Vetllar pel compliment dels objectius

Així doncs, per mitjà d’objectius clars i actuacions concretes, el Govern vol construir un sistema alimentari més sostenible, just, saludable i competitiu per a tota la ciutadania de Catalunya.

El seguiment de l’Estratègia es gestionarà a través del Consell Català de l’Alimentació, un òrgan de participació que inclou representants de diferents sectors, el qual assegurarà que els objectius fixats s’assoleixin de manera efectiva.
A més, permetrà la participació dels diversos actors implicats (interns i externs) i garantirà la transparència en la comunicació dels avenços, per mitjà de la consulta del seguiment del Pla a la pàgina web del Departament.

La base d’aquesta nova política alimentària neix de tot el coneixement i l’experiència adquirits durant l’elaboració i l’execució del Pla estratègic de l’alimentació de Catalunya (PEAC), un pla d’acció amb més de 294 actuacions consensuades per més de 400 experts i 34 grups de treball.

El 25 de novembre de 2024, el Consell Català de l’Alimentació, en la seva sessió plenària, va aprovar l’Estratègia alimentària de Catalunya 2025-2028 a fi de presentar-la al Govern de la Generalitat de Catalunya, que avui l’ha aprovat. Aquesta iniciativa és un pas important per al futur del sistema alimentari i per a la construcció d’una societat més resilient i preparada per als reptes del segle XXI.

Un sector estratègic

El sistema alimentari català és un sector estratègic que engloba la producció primària, la transformació d’aquests productes per mitjà de la indústria alimentària i, finalment, la seva comercialització, amb una producció anual de 68.424,50 milions d’euros, la qual cosa representa el 15% del total de l’economia catalana.