La convocatòria “Impulsem el que fas” incorpora una nova línia d’ajuts sobre alimentació sostenible i consum responsable

Enguany la convocatòria "Impulsem el que fas" ha afegit una nova modalitat específica directament relacionada amb Barcelona, Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible.

Impulsem el que fas - Modalitat Alimentació Sostenible
06/04/2021 - 09:55 h

L’Ajuntament de Barcelona, a través de Barcelona Activa, ha obert la cinquena convocatòria d’“Impulsem el que fas”, una línia d’ajuts per finançar projectes que impulsin l’economia dels barris i districtes de la ciutat de Barcelona. Enguany s’hi ha afegit una nova modalitat específica directament relacionada amb Barcelona, Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible, que vol donar suport a projectes que fomentin un consum més responsable i una alimentació sana, justa i sostenible a la ciutat.

Les organitzacions beneficiàries podran finançar projectes fins a un 80% del seu pressupost total, amb un màxim de 50.000 euros d’import subvencionat. El termini per tramitar les sol·licituds va del 6 d’abril al 5 de maig de 2021.

Qui s’hi pot presentar?

S’hi poden presentar tant persones físiques (veïns i veïnes) com jurídiques (associacions, fundacions, microempreses i petites empreses, cooperatives, persones autònomes, etc.) amb residència o seu social / delegació a la ciutat de Barcelona.

Quins projectes d’alimentació sostenible i comerç just es poden subvencionar?

La modalitat 5 és una nova línia creada per donar suport a aquells projectes que comparteixin objectius amb Barcelona, Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible, és a dir, que:

  • Impulsin dietes més saludables i sostenibles, i hi facilitin l’accés a tothom.
  • Generin més oportunitats econòmiques per als sectors de proximitat, com són els comerços dels barris, els mercats municipals o els productors/ores i pagesos/eses locals, impulsant la producció agrària ecològica i local.
  • Combatin l’emergència climàtica a la metròpolis de Barcelona i facilitin, a la vegada, una transició agroecològica a la ciutat amb la promoció de l’agricultura urbana i la protecció de la periurbana.
  • Generin resiliència davant els riscos globals i les desigualtats socials.

Quins projectes sobre model alimentari s’han desenvolupat fins ara?

Tot i que la modalitat 6 de la convocatòria és de nova creació, les anteriors edicions d’“Impulsem el que fas” han donat suport a diversos projectes relacionats amb la revisió del nostre model alimentari.

A la convocatòria del 2020, es van subvencionar un total de 24 projectes enfocats al circuit d’abastiment d’aliments a la ciutadania, l’enxarxament d’iniciatives dedicades a l’alimentació o la promoció de la sostenibilitat a la restauració.

En aquest sentit, durant el darrer any s’han impulsat tres mercats de pagès a la ciutat. El Mercat de la Terra de Slow Food Barcelona, que s’organitza cada dissabte al parc de les Tres Xemeneies, al barri del Poble-sec, aplega centenars de persones que gaudeixen de diferents activitats per conscienciar-se sobre el consum responsable i entrenar el gust a través de xerrades, tallers, tastets i mostres de cuina en directe. Cada quinze dies també es pot trobar, en aquest cas a la Sagrera, l’Àgora Pagesa, organitzada pel Menjador Ca La Rosa. Aquí, al tradicional mercat de pagès se suma la proposta de construir una plataforma ciutadana i digital de consum socialment responsable, ètica, de proximitat i amb participació de la ciutadania. Per acabar, també s’ha donat continuïtat al projecte “Fem plaça II. Consolidació dels Mercats de Pagès a Barcelona”, de la Xarxa de Consum Solidari, que pretén consolidar els mercats de pagès del Guinardó tot promovent noves col·laboracions amb entitats veïnals per tal d’establir espais d’interrelació que promoguin la sobirania alimentària, la promoció de l’economia social i solidària, el feminisme i el consum crític i responsable.

Els projectes subvencionats no només posen la mirada en el camp, sinó també en el mar i els circuits de pesca i distribució de peix a la ciutat. “Barceloneta: Marinera i SOStenible”, de Cap a Mar, ha desenvolupat formacions en diferents formats per a diversos col·lectius sobre pesca sostenible i de proximitat, tot acompanyant el sector del peix de la Barceloneta, en perill d’extinció.

Resseguint la costa de la ciutat arribem al barri del Besòs. Allà, Antígona Procesos Participativos, impulsa “Alimentem el Maresme – Besòs 2.0”, un projecte que vol generar una nova manera d’enfocar l’alimentació en aquest barri de forma comunitària i en xarxa a partir d’un espai d’articulació autogestionat al territori.

Un altre dels projectes que també van rebre suport a la darrera convocatòria d’“Impulsem el que fas” és el de certificació en sostenibilitat en restauració, desenvolupat per l’organització Restaurantes Sostenibles. Han ofert diferents formacions en establiments de la ciutat que volen obtenir un certificat que acrediti que la seva activitat econòmica és sostenible tenint en compte criteris de proximitat dels ingredients utilitzats, de conciliació familiar, per evitar el malbaratament alimentari, entre altres.

FoodCoop Barcelona: el primer supermercat cooperatiu de la ciutat

I si hi ha un model que ha sacsejat recentment la nostra forma de consumir, és el que proposen els supermercats cooperatius. FoodCoopBCN és el primer projecte d’aquest tipus a Barcelona, un projecte autogestionat en què les persones sòcies són alhora propietàries i consumidores del supermercat. A les convocatòries del 2018 i el 2019, FoodCoopBCN va rebre finançament a través d’“Impulsem el que fas” i ara es troba en un moment clau del seu desenvolupament: ha d’aconseguir 500 persones sòcies que es vulguin comprometre amb el projecte. De moment, ja tenen local a l’Eixample.

La mala alimentació és el primer problema de salut pública a escala mundial i aquest model de supermercat permet l’accés a una alimentació saludable, de qualitat i de proximitat a un preu més assequible i justa cap als productors. “Això és possible gràcies a tres factors: tenir unes cadenes de valors curtes i/o de compra directa, que permeten reduir al màxim possible el nombre d’intermediaris; ser una cooperativa sense ànim de lucre, que no prioritza el benefici econòmic com altres cadenes de supermercats, i tenir una participació activa de les persones sòcies en l’operativa del supermercat, que redueix significativament el cost del personal”, expliquen des de FoodcoopBCN.

Un supermercat cooperatiu fomenta un model basat en l’economia social i solidària, l’autogestió i el consum sostenible, que permet que les persones sòcies consumidores que formen part de la cooperativa participin de manera activa en la comunitat i en el desenvolupament del projecte. Podran decidir, per exemple, la política de preus o els productes que es comercialitzaran a l’establiment. I introdueix una novetat important al model de supermercat convencional: per fer la compra en el supermercat, les persones sòcies consumidores hauran de dedicar unes hores per setmana a ajudar en les diferents tasques del supermercat.

FoodCoop BCN busca apropar proveïdors i consumidors i democratitzar el consum. A part de les persones sòcies consumidores, també hi formen part persones sòcies col·laboradores i de serveis, que ajuden a sostenir el projecte i tenen dret a vot a les assemblees de la cooperativa. Prioritzarà cadenes de valors curtes en la compra directa dels seus productes, uns criteris de compra que potenciïn la proximitat, la producció i la ramaderia extensiva i unes relacions comercials basades en la cooperació. I per fer-ho, comptaran amb agents aliats com el CIAP, el nou Centre d’Intercanvi Agroalimentari de Proximitat impulsat des de la Unió de Pagesos amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, Ecocentral, Queviure i l’Hortec.

“Impulsem el que fas” ens ha permès transformar una iniciativa ciutadana espontània en una cooperativa integrada que podrà ser realitat a final d’enguany. Gràcies a la subvenció hem pogut contractar personal, també hem pogut formar-nos en l’economia social i solidària i la realitat cooperativa a fi de poder impulsar el projecte”, afirmen des de FoodCoop BCN.