Comença la segona edició dels agermanaments de centres escolars amb la pagesia

Amb aquesta iniciativa es pretén posar en valor entre els nens i nenes la feina de la pagesia, fomentar una alimentació saludable i sostenible, i promoure un canvi de model cap a un sistema alimentari sostenible, segur, resilient, saludable i d’accés universal.

..
17/02/2025 - 19:26 h - Comerç i mercats Ajuntament de Barcelona

Després dels bons resultats de la primera edició del projecte, aquest curs 2024-2025 torna a engegar una segona edició amb la participació de molts més centres escolars i explotacions agroramaderes. 

Aquesta nova edició arriba amb novetats, com és la guia didàctica per acompanyar la comunitat docent, la qual rebrà formació al llarg del mes de febrer per aprendre a treure suc a la guia i preparar el centre i a l’alumnat per establir un vincle i prendre compromisos amb la pagesia agermanada. 

Durant el mes de març serà el torn de les empreses gestores de menjador, que rebran un assessorament per facilitar i acompanyar en la relació de la pagesia amb el menjador escolar. Tot plegat té l’objectiu de facilitar la implementació del projecte als centres educatius.

L’agermanament entre escoles i pagesia és una iniciativa promoguda per la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i l’Oficina Conjunta de l’Alimentació Sostenible, en el marc de l’Estratègia de l’Alimentació de Catalunya 2025-2028 i l’Estratègia d’Alimentació Saludable i Sostenible Barcelona 2030, amb la col·laboració del programa Menjadors Escolars Més Sans i Sostenibles, la Xarxa d’Escoles Verdes i la Xarxa d’Escoles per a la Sostenibilitat de Catalunya.

Més escoles, més impacte

Enguany, el nombre de centres participants ha passat de quatre a setze, majoritàriament escoles públiques, amb un total de 511 alumnes que seguiran el programa pedagògic. A més, la intervenció realitzada als menjadors beneficiarà a 3.410 alumnes, 1.845 dels quals amb beques menjador.

Cinc dels centres escolars són de Barcelona ciutat i 11 de municipis de la Regió Metropolitana de Barcelona, situats al Maresme, el Vallès Oriental, el Vallès Occidental, el Barcelonès, el Baix Llobregat i el Garraf. 

Aquestes escoles s’han agermanat amb pagesia local dels parcs agraris i espais rurals més pròxims. En total, s’hi han implicat 13 explotacions agrícoles d’aliments bàsics com cereals, llegums, fruites, verdures i hortalisses, lactis, ous i carn.

A més, part de la riquesa d’aquest projecte rau en la diversitat d’agents participants que amplien l’impacte i l’abast de la iniciativa, com ara les 11 empreses gestores de menjadors de les escoles participants, la cooperativa L’Ortiga, la Xarxa Agroecològica de Menjadors Escolars de Catalunya, i l’Associació Leader de Ponent amb la Cúpula Gustum, a més de les escoles i la pagesia.

Guia didàctica: una eina per al professorat

Per tal de facilitar la implementació del projecte, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya ha desenvolupat una guia didàctica que estarà disponible per a qualsevol centre educatiu. 

La guia explica per què és important que la pagesia i les escoles s’agermanin per transmetre a infants i joves temes tan cabdals com la sostenibilitat, l’alimentació saludable i el coneixement del medi rural. 

Pel que fa als objectius específics del programa, la guia posa el focus en fomentar el consum de productes locals, educar sobre el cicle de producció dels aliments i promoure hàbits alimentaris saludables per a les persones i el planeta. 

A més, s’hi poden trobar un bon nombre d’activitats didàctiques que es poden realitzar tant a les escoles com a les explotacions agrícoles i ramaderes, també visites guiades, tallers pràctics i projectes col·laboratius. Inclou recursos i materials educatius que poden ser utilitzats pels/per les docents, a l’hora de preparar les activitats i les sessions formatives.