Barcelona ha acollit, el 17, 18 i 19 de novembre, el III Fòrum Europeu d’Agroecologia en el marc de la capital mundial de l’alimentació sostenible.

La Red de Ciudades por la Agroecología i Agroecology Europe, juntament amb altres entitats, han estat les organitzadores d’unes jornades focalitzades a abordar la relació entre l’alimentació i el clima, amb l’agroecologia com a eix central.

III Fòrum Europeu d'Agroecologia
22/11/2021 - 16:23 h - Emergència climàtica Annie Fajardo

El III Fòrum Europeu d’Agroecologia, que s’ha desenvolupat en format híbrid
(presencial i virtual), ha reunit durant aquests tres dies més de 45 ponents i 350
participants amb l’objectiu de reflexionar i debatre sobre les solucions que ofereix
l’agroecologia per promoure la regeneració dels nostres sistemes alimentaris i les
nostres comunitats.

Les jornades van ser inaugurades pel comissionat d’Economia Social, Desenvolupament
Local i Polítiques Alimentàries de l’Ajuntament de Barcelona, Álvaro Porro; la
consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de
Catalunya, Teresa Jordà, i també les representants de les entitats organitzadores, María
Carrascosa, de la Red de Ciudades por la Agroecología, i Paola Migliorini,
d’Agroecology Europe.

Al llarg dels tres dies de duració, la diversitat d’actors que han exposat la seva veu i les
seves idees al voltant de temes socials relacionats amb la transició ecològica ha estat
molt gran; entre ells, agents de les xarxes locals de persones productores, universitats de
tot l’Estat, organitzacions socials, administracions i entitats sense ànim de lucre.
També han pres part en les jornades veus expertes del sector, com Beth Bechdol,
directora general adjunta de l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i
l’Agricultura (FAO), i Lukas Visek, membre del gabinet del comissari Timmermans, de
la Comissió Europea, responsable de l’estratègia “de la granja a la taula”, entre molts
d’altres. Així mateix, hi ha participat la responsable d’alimentació i clima de la Red de
Ciudades por la Agroecología i promotora, juntament amb l’Ajuntament de la capital
catalana, del Barcelona Challenge for Good Food and Climate, María Carrascosa.

L’oferta d’activitats i xerrades ha estat molt variada i dinàmica. Entre elles hem pogut
participar en visites de camp, trobades grupals i sessions generals per debatre i
reflexionar sobre el tema d’enguany. No obstant això, i amb la iniciativa d’obrir-se a la
ciutadania de forma activa, el fòrum també ha ofert tallers gratuïts, els dies 18 i 19,
sobre temes relacionats amb l’agroecologia, el canvi climàtic, la biodiversitat, la
inseguretat alimentària i la nutrició ecològica. Tots aquests tallers han tingut lloc a la
Nau Bostik, de Barcelona.

III Fòrum Europeu d'Agroecologia