Apostem per l’aprofitament alimentari convertint les nostres taronges en melmelada

El producte estarà analitzat pel laboratori de l’Agència de Salut Pública de Barcelona, i es recorda que el consum de fruits urbans no està indicat sense valorar la seva seguretat alimentària.

El producte estarà analitzat pel laboratori de l’Agència de Salut Pública de Barcelona, i es recorda que el consum de fruits urbans no està indicat sense valorar la seva seguretat alimentària.

Avui hem engegat una prova pilot per fomentar l’aprofitament alimentari i el dret a una alimentació saludable. Voluntariat de diverses entitats del barri, sota la coordinació de la Fundació Espigoladors, han espigolat aquest matí els arbres fruiters dels carrers del casc antic del barri de Sant Andreu de Palomar per elaborar melmelada de taronja amarga.

Durant tot el matí voluntaris i voluntàries  han espigolat més de 120 tarongers amargs dels carrers Coroleu, Abat Odó, Castellbell i Bascònia. En total s’han recollit prop de 800 kg de taronges amargues, les quals acabaran transformant-se en més de 3.000 pots de melmelada que es destinaran en bona part a entitats socials.

La recollida s’ha iniciat amb una breu formació a peu de carrer, a càrrec de la Fundació Espigoladors, sobre les pèrdues i el malbaratament alimentari i sobre les tècniques de collita per a aquest producte. Parc i Jardins ha facilitat tot el material necessari perquè tots els voluntaris i voluntàries poguessin dur a terme l’activitat amb la màxima seguretat.

Les taronges amargues recollides s’han traslladat a l’obrador de la Fundació Espigoladors qui, elaborarà una melmelada 100% natural. Aquest obrador és un laboratori d’innovació a favor de l’aprofitament alimentari que ofereix oportunitats laborals i formatives a persones en situació de risc d’exclusió social.

La destinació final de bona part dels pots de melmelada de taronja amarga serà a elecció dels alumnes d’una de les escoles del barri. D’aquesta manera el districte vol promoure entre els infants la lluita contra el malbaratament alimentari i la seva implicació amb les activitats i propostes del barri. A través d’una sessió informativa i un procés participatiu a l’aula dinamitzat per la Fundació Espigoladors, hauran de decidir a quina entitat social o solidària destinen els pots.

Respecte al consum del producte final, s’han realitzat proves prèvies per part del laboratori de l’Agència de Salut Pública de Barcelona, que serà qui autoritzi el seu consum. És important recordar que les taronges dels arbres fruitals de la ciutat no són aptes com a taronges de taula i el seu consum no és indicat sense passar per un control de qualitat i seguretat alimentària.

La ciutat de Barcelona disposa de més de 3.300 tarongers, que representen aproximadament un 1,5% dels 202.000 arbres que poblen la ciutat. El districte que compta amb més tarongers amargs és Sant Andreu, on es poden trobar més de 1.100 exemplars d’aquest arbre fruital, és a dir, un 35% del total de la ciutat.

L’acció realitzada pel districte de Sant Andreu s’emmarca dins la celebració de Barcelona com a Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible, també ha comptat amb la col·laboració de Parc i Jardins i del comissionat d’Economia Social, Desenvolupament Local i Política Alimentària de l’Ajuntament de Barcelona.