Les jornades «El futur de l’alimentació: com conjugar salut i sostenibilitat» posen en relleu la importància de fer arribar una alimentació sostenible i saludable a tothom

Dins dels actes promoguts per Barcelona Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible 2021, la iniciativa va tenir lloc a l’Aula Magna de l’Edifici Històric de la UB els dies 13 i 14 d’octubre.

12/11/2021 - 15:05 h

Un dels grans reptes del segle XXI és que l’alimentació 5S (saludable, sostenible, segura, social i satisfactòria) sigui accessible per a tota la població, un desafiament que exigeix tenir ben presents els conceptes d’equitat social i justícia alimentària per no deixar enrere els grups poblacionals més vulnerables de la societat. Aquesta és la conclusió principal que es va extreure de les jornades.

El punt de partida, però, era potenciar el debat i la reflexió al voltant de les diferents dimensions del concepte d’alimentació sostenible, que implica aspectes relacionats tant amb la salut del planeta com amb la de tots els seus habitants. Sens dubte, sumar esforços per bastir un sistema alimentari més just, saludable i respectuós amb el medi ambient és avui dia un dels grans reptes de la nostra societat.

Les jornades, que es van poder seguir en format presencial i en línia, estan impulsades per la Universitat de Barcelona, el Campus de l’Alimentació de Torribera de la UB, l’Agència de Salut Pública de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona.

Concretament, el dia 13 d’octubre, el director del projecte Barcelona Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible 2021 i comissionat d’Economia Social, Desenvolupament Local i Política Alimentària, Álvaro Porro, va participar en una sessió centrada en l’alimentació saludable i sostenible en l’agenda de les polítiques públiques. 

El dia 14 d’octubre la coordinadora operativa del projecte Barcelona Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible 2021, Lidón Martrat, va participar en la taula rodona titulada «Què fem i què podem fer des de les institucions per assolir la sostenibilitat alimentària?», moderada per Carme Borrell.

Les xerrades, els debats i les taules rodones van girar al voltant de conceptes tan interessants com les llums i les ombres dels aliments ecològics, les perspectives de la vulnerabilitat alimentària, la lluita contra el malbaratament alimentari o el valor dels aliments de proximitat, entre d’altres. 

Podeu veure els vídeos de les jornades aquí: 

Dia 13 d’octubre:

Dia 14 d’octubre