
Del 19 al 21 d’octubre de 2021, representants de les 210 ciutats del món que han signat el Tractat de Milà debatran sobre el nexe entre l’alimentació i l’emergència climàtica.
Àrea d'Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda
Barcelona és reconeguda internacionalment com a creadora d’un discurs alimentari propi, un territori de canvi i innovació gastronòmica constant al voltant de l’alimentació, una xarxa emblemàtica de 42 mercats municipals i un teixit agroecològic compromès. Aquests elements la converteixen en un dels grans centres europeus de consum i comercialització alimentària, en el centre d’una metròpolis urbana en contínua reflexió sobre el paper fonamental de l’alimentació en la societat actual i sobre les derivades que l’alimentació té tant des del punt de vista de la salut com de l’ecologia.
L’any de la Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible inclourà el desenvolupament de més de noranta projectes i polítiques de foment de l’alimentació sostenible i una programació que s’estendrà d’inicis d’any fins al desembre.
Entre el 19 i el 21 d’octubre de 2021, la ciutat serà la seu del 7è Fòrum Global del Pacte de Política Alimentària Urbana de Milà, el primer tractat internacional de ciutats en matèria d’alimentació que posa en relleu el paper estratègic de les ciutats en el desenvolupament de sistemes alimentaris sostenibles i impulsa l’accés a aliments saludables, actuant contra la fam i la malnutrició. L’any de la Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible culminarà amb la presentació de l’Estratègia alimentària 2030, que s’elaborarà durant aquell any i que serà el full de ruta que caldrà seguir en les polítiques alimentàries per als propers anys a la ciutat.
Barcelona vol aprofitar aquesta oportunitat per fer un salt d’escala en la vida quotidiana de la seva ciutadania quant a l’alimentació sostenible, i que es progressi decididament en quatre grans objectius:
Impulsar dietes més saludables i sostenibles, així com facilitar-hi l’accés per tothom.
Generar més oportunitats econòmiques per als sectors de proximitat, com són els comerços dels barris, els mercats municipals o els productors/ores i pagesos/eses locals, impulsant la producció agrària ecològica i local.
Combatre l’emergència climàtica a la metròpolis de Barcelona i facilitar, a la vegada, una transició agroecològica a la ciutat amb la promoció de l’agricultura urbana i la protecció de la periurbana.
Generar resiliència davant els riscos globals i les desigualtats socials.
La Capital de l’Alimentació Sostenible a Barcelona que tindrà lloc el 2021 és, doncs, una palanca per impulsar una transició alimentària cap a la sostenibilitat amb la qual s’aconsegueixi enfortir les economies locals sostenibles i millorar la salut de les persones, així com la del conjunt del planeta.
Entre el 19 i el 21 d’octubre de 2021, Barcelona serà la seu del 7è Fòrum Global del Pacte de Política Alimentària Urbana de Milà. El tema central d’aquest Fòrum Global pivotarà específicament sobre el nexe entre alimentació i emergència climàtica.
El 80% dels adolescents prenen aliments processats per sobre de la freqüència recomanada.
El 73% de la ciutadania té en compte la proximitat del producte.
El model alimentari actual és responsable del 21-37% de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle.
El 10% dels infants d’entre 3 i 4 anys pateixen obesitat infantil.
El 58% dels barcelonins i barcelonines té en compte si un aliment és ecològic.
L'adopció d'una dieta amb més productes vegetals podria reduir fins al 60% de les emissions amb efecte hivernacle de les ciutats.
La Capital de l’Alimentació Sostenible anirà molt més enllà de la ciutat de Barcelona i tindrà un fort component metropolità. En primer lloc, perquè Barcelona com a ciutat és un nucli de consum però no produeix: cal una reconnexió amb productors i productores, amb els nuclis no urbans i especialment de l’àrea i la regió metropolitana on es conreen, creixen i manufacturen els aliments.
La Capital de l’Alimentació Sostenible és una oportunitat per generar vincles entre ciutat-camp i regenerar el respecte i la cura cap a l’origen dels aliments i a qui els produeix.
Del 19 al 21 d’octubre de 2021, representants de les 210 ciutats del món que han signat el Tractat de Milà debatran sobre el nexe entre l’alimentació i l’emergència climàtica.
Adreçada a la ciutadania, durant el mes d’octubre, es duran a terme un seguit d’activitats per fomentar dietes saludables i accessibles per a tothom, amb l’impuls d’economies locals i sostenibles.
Els esdeveniments alimentaris de Barcelona amb tradició a la ciutat, com el Mercat de Mercats, BioCultura o el Festival Sopes del Món, desenvoluparan activitats en el marc de la capitalitat.
La Mercè, la Biennal de Pensament o la Biennal de Ciutat i Ciència configuraran la programació d’enguany amb activitats, conferències i debats sobre els reptes de l’alimentació sostenible.
El menú de les estacions s’incorporarà a l’oferta gastronòmica del parc. Es podrà gaudir d’un nou espectacle sobre alimentació i, en col·laboració amb la Fundació Alícia, s’oferiran cursos per a la mainada.
Al MUHBA, es podrà gaudir de l’exposició “Alimentar Barcelona, de Bàrcino al món global”. A més, els pol·linitzadors seran els protagonistes de l’exposició “Més que abelles”, al Museu de Ciències Naturals. La cuina del MACBA també estarà activa durant tot l'any.
A Barcelona també tindran lloc altres cites relacionades amb l’alimentació com l’European Agreocology Congress, al juny, o l’Aplec d’Horts Urbans, a la tardor.
Cuiners de renom internacional presentaran un menú per a cada estació de l’any. Durant els show cookings es podrà aprendre a cuinar productes de temporada, conèixer-los i reaprofitar-los.